In gesprek met: Daphne van Domselaar

10 februari 2023

Tot de zomer van 2022 was Daphne van Domselaar voor het grote publiek nog onbekend en leefde ze vooral in de schaduw. Na haar debuut bij de OranjeLeeuwinnen op 19 februari tegen Finland kan bijna niemand meer om haar heen. Wij spraken Daphne onder andere over haar spontane bekendheid, haar dromen en haar toekomstplannen.

Waar droomde je vroeger als klein meisje van?
Vroeger als klein meisje droomde ik ervan om politieagent of rechercheur te worden. De droom om profvoetballer te worden kwam pas later, toen ik 11 was en begon met voetballen. Vrouwenvoetbal was op dat moment nog niet heel erg bekend. De mannen deden het wel goed en dat vond ik altijd mooi om te zien. Op 12-jarige leeftijd werd ik gezien door de KNVB. Vanaf dat moment kreeg ik het gevoel dat de droom om profvoetballer te worden wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.

Sinds het EK van afgelopen zomer mag je je eerste keeper van het Nederlands Elftal noemen. Hoe heb je het pad naar de top doorlopen?
Eigenlijk heb ik dat pad voor mijn gevoel heel geleidelijk doorlopen. Het begon bij de jeugdelftallen van de KNVB, waar ik vanaf de O15 elk jaar bij zat. Dat ging mij eigenlijk altijd goed af, ik was niet iemand die veel verder vooruitkeek. Ik bleef gewoon altijd mijn eigen ding doen en zorgde er zo voor dat ik bij de beste bleef horen. Vanaf het moment dat ik de stap van Telstar naar FC Twente maakte werd het wel wat serieuzer. De stap naar FC Twente was voor mij op dat moment een hele grote stap. Ik mocht naar het “grote” FC Twente toe, een overstap die voor mij erg goed heeft uitgepakt. Hier heb ik mij kunnen ontwikkelen tot waar ik nu sta. Daarnaast heb ik met de nationale jeugdelftallen van de KNVB ook diverse grote toernooien gespeeld zoals EK en WK’s. Die toernooien hebben mij veel ervaring gebracht. Voorafgaand aan het EK afgelopen zomer durfde ik niet eens te dromen om op een groot eindtoernooi te spelen met het Nederlands elftal. Door het uitvallen van Sari van Veenendaal stond ik ineens onder de lat op het EK en mag ik mijzelf nu eerste keepster van Oranje noemen.

Eerste keeper van het Nederlands elftal is natuurlijk een grote droom, wat zijn jouw andere toekomstdromen?
Eerste keeper van het Nederlands elftal zijn is inderdaad een grote droom die uitkomt. Daarnaast zou ik heel graag in een andere competitie willen voetballen. Ooit in Engeland spelen is wel echt een droom voor mij. Ik ben erg benieuwd hoe het er daar aan toe gaat en hoe ik daar op reageer. Ik ben nog jong en voor mijn gevoel kan ik nog heel veel stappen maken. Daarnaast zou ik op clubniveau natuurlijk heel graag de Champions League willen winnen.

Met het Nederlands elftal zou ik het liefst elk toernooi een keer mee willen maken en natuurlijk een toernooi willen winnen. De Olympische Spelen lijkt mij een unieke en hele mooie ervaring. Daarnaast zou ik ook graag een WK willen spelen, iets wat op dit moment nog erg ver weg lijkt maar komende zomer werkelijkheid kan worden.

Tot 2022 was je voor het grote publiek nog redelijk onbekend, sinds het EK kan niemand meer om je heen. Hoe is die verandering voor jou? Hoe ga je daarmee om?
De aandacht vanuit de media, maar ook vanuit supporters en fans is heel snel van bijna 0 naar 100 gegaan. Sinds het EK sta ik natuurlijk meer in de belangstelling. Het voelt voor mij als een compliment als ze mij herkennen. Ik vind het mooi om te zien dat het vrouwenvoetbal steeds meer in het nieuws komt en dat ik daar op dit moment mag staan als één van de gezichten van het Nederlands elftal vind ik een ontzettende eer.

Je speelt naast het nationale team ook voor FC Twente. Wat maakt het spelen in/voor een nationaal team zo anders/bijzonder?
Het horen van het volkslied en het dragen van het Nederlands Elftal-shirt vind ik super speciaal en is echt een kippenvel moment. Je wordt gesteund door het hele land en iedereen voelt zich verbonden met elkaar. Daarnaast is uitkomen voor je land, het hoogste niveau wat je als voetballer kan halen. Het EK in 2017 waar Nederland goud won heb ik vanaf de tribune mee mogen maken, dat was een hele mooie en bijzondere ervaring. Nu ik sta ik er zelf en heb ik pas door hoe groot het is en wat het betekent voor een land.

Wat is het belangrijkste dat je aan mensen zou willen meegeven tijdens jouw prestaties en clinics?
Zelfvertrouwen en het idee hebben dat je iets kan. Probeer niet alleen maar het negatieve te herhalen maar probeer dat om te zetten naar iets positiefs en ga vanuit daar verder. Als keepster moet je echt wachten op je kans. Als je niet speelt, zit je op de bank en pak je geen minuten mee. Dat is voor een spits anders. Een goede mindset en positieve gedachtegang is daarom heel belangrijk. Dat heeft mij geholpen om te komen waar ik nu sta.