Vitaliteit in de wintertijd!

28 oktober 2023

In de nacht van 28 op 29 oktober zal de klok een uur teruggezet worden, wat betekent dat de dagen steeds korter worden. Met de winter voor de deur, is het van belang dat je investeert in vitaliteit. 🤝

Het belang van vitaliteit:

In het licht van de naderende wintertijd is het thema vitaliteit relevanter dan ooit. Vitaliteit is een sleutelbegrip dat een fundamentele rol speelt in ieders leven. Het omvat zowel persoonlijke als sociale aspecten. Op persoonlijk vlak vertelt vitaliteit ons veel over onze fysieke gezondheid, mentaal welzijn, kwaliteit van leven en ziektepreventie. Het is de kern van een gelukkig en gezond bestaan. Maar vitaliteit reikt verder dan dat; het heeft ook invloed op de werkomgeving en onze interacties met anderen.

Spreker Martin Hersman herinnert ons eraan dat “vitaal worden niet in een week gebeurt, maar deze week kan wel het begin zijn van een reis naar een gezonder en vitaler leven.” De vitaliteitscoach geeft een aantal tips👇

Hoe zorg je zelf voor persoonlijke vitaliteit?

Neem even de tijd om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Ben je fit genoeg?
  • Slaap en beweeg je voldoende?
  • Eet je gezond?
  • Neem je voldoende rust?

De antwoorden op deze vragen kunnen de puzzelstukjes leggen van jouw vitaliteit. Misschien ontdek je dat te weinig slaap leidt tot onvoldoende energie gedurende de dag, wat op zijn beurt je prestaties op het werk beïnvloedt.

Maar vitaliteit is niet alleen een persoonlijke aangelegenheid; het heeft ook betrekking op onze sociale interacties en werkplek.

Hoe verbeter je de sociale vitaliteit?

Stel jezelf en je team de volgende vragen:

  • Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s?
  • Zijn jullie echt aanwezig tijdens vergaderingen?
  • Houden jullie je aan interne afspraken?
  • Is er oprechte aandacht en luisteren jullie echt naar elkaar, of is er te veel afleiding tijdens gesprekken?

Het openlijk bespreken van deze vragen met je team kan de eerste stap zijn naar een gezonder en vitaal werkend leven. Het opent de deur naar verbetering en groei, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Met de wintertijd voor de boeg en de dagen die korter worden, is het de perfecte gelegenheid om te investeren in vitaliteit.

Tijd om aan de slag te gaan! 🙌