Abel Tamata

Voormalig profvoetballer

Als kind van een Congolese vluchteling en Nederlandse kunstenares weet Abel Tamata het in 2010 tot het eerste elftal van PSV te schoppen. Hij wint met dat team de beker, de landstitel en wordt Congolees international, alvorens hij in 2015 naar FC Groningen vertrekt. In 2017 maakt hij op 26-jarige leeftijd bewust de keuze om een carrière switch te maken van profvoetballer naar een maatschappelijke carrière.

"I’m not just trying to make a living, I’m making a difference"

Abel Tamata vertrekt in 2007 van de amateurs in Bergen op Zoom naar profclub NAC Breda waar hij in de jeugd gaat spelen. Na een periode in de jeugd bij NAC verkast Abel naar PSV, waar hij in 2010 zijn debuut in het eerste elftal maakt. In de minuten die hij als jongeling krijgt valt hij op en in het seizoen daarop lijkt hij zelfs een basisplaats te veroveren. In oktober 2011 slaat het noodlot toe. Abel breekt zijn kuitbeen in de competitiewedstrijd tegen FC Twente, met een operatie tot gevolg. De rest van het seizoen komt hij niet meer in actie. In het seizoen dat volgde werd hij uitgeleend aan Roda JC en werd zijn contract bij PSV verlengd, waar hij na dat seizoen terugkeerde. In 2015 verruilt hij PSV voor FC Groningen waar hij geblesseerd raakt aan zijn hamstring. Later in dat jaar maakt hij zijn debuut als international van Congo in een oefenwedstrijd tegen Irak. Na zijn periode in Groningen gaat hij op proef bij ADO Den Haag waar hij een contract verdient. Na een seizoen bij ADO, waar hij opnieuw een hamstringblessure oploopt, maakt Abel in februari 2018 bekend dat hij stopt als profvoetballer en zich gaat focussen op zijn maatschappelijke carrière. Inmiddels is hij afgestudeerd aan de Johan Cruyff University en werkt hij bij SPEC, het bedrijf van Ali B, zijn zwager, waar hij artiesten vertegenwoordigt.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Abel Tamata inhuren als spreker?

Abel Tamata is inzetbaar als spreker of voor het geven van een voetbalclinic. Hij vertelt een interessant verhaal over de mooie momenten en tegenslagen in het leven van een profvoetballer en zijn keuze om zich te richten op een maatschappelijke carrière.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Abel Tamata

Wat klanten zeggen over
Abel Tamata

Sprekers zoals Abel Tamata

Abel Tamata boeken?