Annemiek van Vleuten

Professioneel wielrenster

Annemiek van Vleuten ontving haar wedstrijdlicentie in 2007 en zette al snel haar stempel op het Nederlandse wielrennen. In 2012 was zij onderdeel van het team dat Marianne Vos ondersteunde in haar gouden race. Of zoals Annemiek lachend zegt: ‘Hun gouden race’. Bijna won Annemiek Goud tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar door een dramatische val in de laatste afdeling viel deze droom in duigen. Annemiek wint in 2018 de Giro Rosa, een bekroning van een meerjarig plan. In 2018 ontving ze een Koninklijke onderscheiding en 2019 is het jaar voor Annemiek. Ze pakte de wereldtitel in het Engelse Yorkshire op grandioze wijze en reed meer dan 100 kilometer solo alvorens zij als winnaar finishte. In 2021, tijdens de Olympische Spelen in Tokio, zet Annemiek de ultieme kroon op haar imposante carrière door Olympisch Kampioen tijdrijden te worden. Dit jaar (2022) schreef Annemiek opnieuw geschiedenis, door in één jaar de Giro d’Italia, de Tour de France Femmes én de Challenge by La Vuelta op haar naam te schrijven. Daarnaast is Annemiek meermaals Nederlands kampioen, viermaal in de tijdrit, eenmaal op de weg en eenmaal won ze het NK mountainbike. Annemiek van Vleuten laat menigeen verbazen in de wielerwereld. Op 24 september bewijst ze wederom dat wonderen bestaan, met een breukje in haar elleboog kroont ze zich op het lokale circuit in Wollongong tot wereldkampioen.

Annemiek van Vleuten begint als klein meisje aan paardrijden. Al gauw komt ze erachter dat een teamsport haar meer ligt en wordt ze op 18-jarige leeftijd lid van voetbalvereniging Ratti. Twee operaties aan meniscus gooiden echter roet in het eten en Annemiek werd geadviseerd om te gaan zwemmen en fietsen. Fietsen bleek achteraf een goede keuze want Annemiek bleek hier veel aanleg voor te hebben. In 2007 rondde Annemiek haar studie Dierwetenschappen aan de universiteit van Wageningen af. Kort hierop vroeg Annemiek haar eerste wedstrijdlicentie aan en de prestaties bleven niet lang uit. Het absolute hoogtepunt werd echter in de zomer van 2012 behaald. Zij was onderdeel van het team waarmee Marianne Vos de gouden medaille won. Tijdens wegwedstrijd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is Annemiek dicht bij een gouden medaille. In de laatste afdeling komt zij zwaar ten val waardoor zij een podiumplaats mist. Haar teamgenoot Anna van der Breggen wint echter in de sprint waardoor Nederland de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro behaald. In september 2017 wint Annemiek het WK tijdrijden. In 2018 herhaalt ze deze prestatie door voor de tweede keer het wereldkampioenschap tijdrijden te winnen. In 2018 wint Annemiek ook de Giro Rosa en La Course. Voor het WK wielrennen in Yorkshire was al duidelijk dat een Nederlandse met de titel er vandoor zou gaan. De vraag was echter wie zou het worden, Marianne Vos, Anna van der Breggen of toch Annemiek? Annemiek begon sterk in de race, na 45 kilometer klom ze voor de rest uit niet wetende dat ze de volgende 100 kilometer solo zou rijden. Zo reed zij hem uiteindelijk uit en werd daarmee Wereldkampioene in het Engelse Yorkshire. In 2020 greep ze net naast het goud op het Wereldkampioenschap, maar mocht dat jaar wel als nummer 1 het podium op stappen op het Europeeskampioenschap. In Tokio zette Annemiek de ultieme kroon op haar imposante carrière door Olympisch Kampioen tijdrijden te worden. Annemiek beleeft in 2022 een topjaar, ze wint de Giro d’Italia, de Tour de France Femmes, de Challenge by La Vuelta én wordt ze wereldkampioen op de weg.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Annemiek van Vleuten inhuren als spreker?

Annemiek van Vleuten is beschikbaar voor clinics, workshops en presentaties. Met enthousiasme vertelt zij over het belang van samenwerken in een team, doelen stellen en doorzettingsvermogen.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Annemiek van Vleuten

Wat klanten zeggen over
Annemiek van Vleuten

Sprekers zoals Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten boeken?