Annemiek van Vleuten

Voormalig olympisch- en wereldkampioen wielrennen

Annemiek van Vleuten ontving haar wedstrijdlicentie in 2007 en drukte al snel haar stempel op het Nederlandse wielrennen. In 2012 was zij onderdeel van het team dat Marianne Vos ondersteunde in haar gouden race. Tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro won Annemiek bijna goud, maar door een dramatische val in de laatste afdaling viel deze droom in duigen. Hoe herstel je mentaal en fysiek van zo’n zware val met de gedachte dat je het goud in handen hebt een aantal kilometers voor de finish? Annemiek neemt je mee in haar presentatie hoe je met zulke grote teleurstellingen omgaat. De jaren na de zware val herpakt ze zich namelijk en schrijft ze meerdere wereldtitels op haar naam. Daarnaast wint ze in 2022 als eerste vrouw de treble: de Giro Donne, de Tour de France Femmes en de Vuelta a España Femenina. In 2021 beleeft zij haar absolute hoogtepunt met het winnen van Olympisch goud op de wegrit in Tokio.

 

Annemiek van Vleuten begint als klein meisje met paardrijden. Al gauw komt ze erachter dat een teamsport haar meer ligt en wordt ze op 18-jarige leeftijd lid van voetbalvereniging Ratti. Twee operaties aan haar meniscus gooiden echter roet in het eten en kreeg zij het advies om te gaan zwemmen of fietsen. Fietsen bleek achteraf een goede keuze want Annemiek bleek hier veel aanleg voor te hebben. In 2007 rondde Annemiek haar studie Dierwetenschappen op de universiteit van Wageningen af. Kort hierop vroeg Annemiek haar eerste wedstrijdlicentie aan. De eerste prestaties bleven niet lang uit. Het eerste echte hoogtepunt van haar carrière vond plaats in de zomer van 2012. Zij was onderdeel van het team waarmee Marianne Vos de gouden medaille won.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro vier jaar later moest hét toernooi worden waar Annemiek het goud zou behalen. Tijdens de wegwedstrijd bleek inderdaad dat zij superieur was. Met nog een aantal kilometers voor de finish had zij het goud in handen, totdat het in een bocht gruwelijk misging.  In de laatste afdeling komt zij zwaar ten val en mist zij een podiumplaats.

Ze herpakt zich op mentaal en fysiek gebied. In september 2017 wint Annemiek het WK tijdrijden. In 2018 herhaalt ze deze prestatie door voor de tweede keer het wereldkampioenschap tijdrijden te winnen. In 2018 wint Annemiek ook de Giro Rosa en La Course. Voor het WK wielrennen in Yorkshire was al duidelijk dat een Nederlandse met de titel er vandoor zou gaan. De vraag was echter wie zou het worden, Marianne Vos, Anna van der Breggen of toch Annemiek? Annemiek begon sterk in de race, na 45 kilometer klom ze voor de rest uit niet wetende dat ze de volgende 100 kilometer solo zou rijden. Zo reed zij hem uiteindelijk uit en werd daarmee wereldkampioen in het Engelse Yorkshire. In 2020 greep ze net naast het goud op het wereldkampioenschap, maar mocht dat jaar wel als nummer 1 het podium op stappen op het Europees kampioenschap. In Tokio zette Annemiek de ultieme kroon op haar imposante carrière door Olympisch Kampioen tijdrijden te worden. Annemiek beleeft in 2022 een topjaar, waarbij ze als eerste vrouwelijke wielrenster de treble wint: de Giro Donne, de Tour de France Femmes en de Vuelta a España Femenina.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Annemiek van Vleuten inhuren als spreker?

Als een van Nederlands beste wielrensters blikt Annemiek tijdens haar presentatie terug op haar zeer indrukwekkende carrière. Als je je eerste Olympische gouden medaille al kan ruiken maar haar droom alsnog uiteenspat door een zware val, hoe vecht je jezelf dan mentaal en fysiek terug om die Olympische droom toch waar te maken?  Met haar motto ‘Accept, adapt and move on’ centraal in haar presentatie vertelt Annemiek over haar tegenslagen en motiveert ze de zaal hoe zij haar tegenslagen omzette in kracht. Daarnaast weet Annemiek de zaal energiek te vertellen hoe je het beste uit jezelf kan halen om jarenlang als een van de aller beste ter wereld te presteren en hoe je zo’n constant niveau kan blijven aantikken. Ook kan zij vanuit de rol als kopvrouw uitstekend vertellen over de samenwerking in teams en hoe belangrijk de onzichtbare krachten van een ploeg zijn, iets waarmee ze een mooie link kan maken naar het bedrijfsleven.

Annemiek is ook beschikbaar voor het geven van clinics. Dit kan op aanvraag en is voor zowel grote als kleine groepen.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Annemiek van Vleuten

Wat klanten zeggen over
Annemiek van Vleuten

Sprekers zoals Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten boeken?