Arie Luyendyk

Tweevoudig winnaar van de Indianapolis 500

Arie Luyendyk is een Nederlandse autocoureur die met name veel succes heeft geboekt in de Verenigde Staten. Hij werd geboren als Arie Luijendijk, maar veranderde de spelling van zijn naam toen hij naar Amerika verhuisde. Arie is tweevoudig winnaar van de Indianapolis 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Tegenwoordig woont hij in Arizona, is hij actief als racesteward bij de IndyCar races en is hij een graag geziene gast bij de Formule 1 uitzendingen.

"Stay humble, it will make you better"

Arie Luyendyk begon met racen in de jaren ’70, waarin hij direct succesvol was met drie Nederlandse titels in zijn klasse. In 1977 won Arie het Europese Kampioenschap in de Super Vee klasse, waarna hij een switch maakte naar de Formule 3 en ook hier voornamelijk op kop reed. In 1984 maakte Luyendyk de overstap naar de USA Formula Super Vee kampioenschappen, die hij direct won. Als coureur voor Provimi Veal Racing, mocht Luyendyk een jaar later aanvangen voor zijn eerste IndyCar seizoen, waarin hij werd bekroond tot Rookie of the Year en knap 7e eindigde tijdens de prestigieuze Indianapolis 500. Zijn eerste IndyCar overwinning kwam vijf jaar later in 1990. Tijdens de belangrijkste race van het seizoen, met een gemiddelde snelheid van 299.307 km/h, won Luyendyk de Indianapolis 500 voor het team Doug Shierson Racing in de Domino’s Pizza Hot One Lola T-90. Luyendyk, ook wel bekend als ‘’The Flying Dutchman’’, bleef succesvol op de Indianapolis 500, waarin hij Pole Positions behaalde in 1993, 1997 en 1999 en driemaal uitviel terwijl hij aan de leiding lag. In 1996 zette hij het huidige kwalificatie ronde record neer, met een gemiddelde snelheid van 382.216 km/h. Arie’s tweede Indianapolis 500 overwinning kwam in 1997, waarin hij teamgenoot Scott Goodyear tien rondes voor het einde inhaalde en uiteindelijk won met een verschil van 0.05 seconden. Hij stopte uiteindelijk met IndyCar in 1999. Andere benoemswaardige overwinningen zijn de 24h van Daytona en de 12h van Sebring. Verder is de laatste bocht van het Formule 1 circuit van Zandvoort vernoemd naar Luyendyk en heeft hij een plek in de Indianapolis Motor Speedway Hall of Fame en de Motorsports Hall of Fame of America.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Arie Luyendyk inhuren als spreker?

Arie heeft een schat aan ervaring en kennis over een van de snelste en gevaarlijkste sport ter wereld. Als best presterende Nederlander ooit in de IndyCar kan Arie prachtig vertellen over zijn carrière en de snelle wereld van de autosport. Hij is goed in staat om de verschillen tussen Europa en Amerika duidelijk te maken en toont hiermee hoe deze werelden elkaar beïnvloeden. Arie is inzetbaar voor een indrukwekkende presentatie over de autosport.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Arie Luyendyk

Wat klanten zeggen over
Arie Luyendyk

Sprekers zoals Arie Luyendyk

Arie Luyendyk boeken?