Björn Kuipers

Voormalig internationaal topscheidsrechter en ondernemer

‘Wij moeten zorgen dat we niet opvallen’, zei de scheidsrechter Björn Kuipers tijdens zijn carrière. Hij onderscheidde zich echter dermate, dat hij de groten der aarde (Messi, Ronaldo, Neymar, Zlatan) floot en in 2021 zijn grote droom realiseerde: het leiden van de EK-finale op Wembley. Buiten de stadions is hij als franchisenemer eveneens succesvol en rap na de omvorming van C1000 naar (meerdere) Jumbo supermarkten wordt die van Kuipers tot ’s lands beste uitgeroepen. ‘Er zijn veel raakvlakken; verschil is dat je als scheidsrechter een cruciale beslissing onder hoge tijdsdruk maakt.’

"Om het maximale te bereiken, moet je durven impopulaire maatregelen te nemen"

Björn Kuipers leerde voetballen bij Quick ’20 maar volgde al gauw zijn vaders voetsporen door zich te ontwikkelen als scheidsrechter. Björn maakt tijdens de wedstrijd Telstar – FC Eindhoven zijn officiële debuut in het betaald voetbal. Op 5 maart 2005 fluit hij zijn eerste eredivisiewedstrijd (Vitesse – Willem II). Vanaf dat moment komt Björn zijn scheidsrechterscarrière in een versnelling. Zo maakt hij in 2007 zijn Europa League-debuut en de eerste wedstrijd die Björn in de Champions League mocht fluiten was Barcelona – Dynamo Kiev, op 29 november 2009. In 2012 volgen twee wedstrijden op een mondiaal toernooi tijdens het EK in Oekraïne en Polen. Het jaar 2013 is een speciaal jaar. Zo mocht hij de halve finale van de Champions League tussen Barcelona en Bayer München fluiten en de finale van Europa League in Amsterdam, tussen Chelsea en Benfica. In 2014 wacht de Champions League-finale, tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Tijdens het WK in Brazilië van dat jaar lonkt voor Björn en zijn team ook de eindstrijd, maar door de goede prestaties van het Nederlands Elftal moeten zij helaas na de achtste finales huiswaarts keren. Na het EK van 2016, in 2018 de Europa League-finale tussen Atlético Madrid en Olympique Marseille, staat Björn in die zomer met Team Kuipers op het WK voetbal in Rusland. Zij leidden vier wedstrijden en bij de finale is Björn vierde official. Kort na de EK-finale op 11 juli 2021 in het Wembley Stadion in London tussen Italië tegen Engeland maakt hij bekend te stoppen als scheidsrechter. De laatste wedstrijd die hij floot, was de finale tussen Ajax en PSV, om de Johan Cruijff Schaal op 7 augustus 2021. ‘Ik kwam tot het besef dat ik overal ben geweest en alles heb meegemaakt. Mooier dan dit wordt het niet meer. Er is geen beter moment om te stoppen.’ Ondanks Björn Kuipers zijn laatste wedstrijd heeft gefloten, blijft hij nog wel actief in de scheidsrechterswereld. Kuipers is door UEFA benoemd tot een van de vijf UEFA Refereeing Officers. In zijn nieuwe functie is hij o.a. verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jonge internationale scheidsrechters.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Björn Kuipers inhuren als spreker?

Björn Kuipers neemt zijn publiek mee langs de vedettes, de arena’s en (krachten)velden. Hij is beschikbaar voor lezingen over communicatie, presteren onder druk (‘maximale prestaties kun je leveren door fysiek maar vooral ook mentaal fit te zijn’), omgaan met tegenslagen (‘je kunt negentig minuten de pannen van dak fluiten en één moment mis zitten, dat maakt het vak van arbiter zijn soms ondankbaar’) en het leiden van een team (‘je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen’). ‘Je moet als leidinggevende zelf ook coachbaar zijn, maar moet, om het maximale te bereiken, ook durven impopulaire maatregelen te nemen.’ Björns presentaties geven een bijzondere indruk in de wereld van een topscheidsrechter. Daarnaast legt hij de perfecte link tussen het ondernemen en de topsport, met voorbeelden uit de praktijk van zijn eigen supermarkt.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Björn Kuipers

Wat klanten zeggen over
Björn Kuipers

Sprekers zoals Björn Kuipers

Björn Kuipers boeken?