Erica Terpstra

Voormalig zwemster en (sport)bestuurder

Als zwemster haalt Erica Terpstra een bronzen en zilveren medaille op de Olympische Spelen van Tokio. Na haar sportcarrière richt Erica zich vooral op het promoten van de sport. Zo was Erica staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voorzitster van het NOC*NSF. In 2008 werd Erica met de Majoor Bosshardt Prijs onderscheiden. Momenteel is Erica presentatrice van haar eigen programma ‘Erica op reis’, waarbij ze de hele wereld afreist.

"Wat je ook doet, doe het met je hele hart en met een glimlach op je ziel. Je dromen zijn het waard! Ga ervoor"

Erica Terpstra was in de jaren ’60 één van Nederlands succesvolste zwemsters. Ze nam deel aan twee Olympische Spelen. Bij haar eerste Spelen, in Rome, behaalde ze een vierde en een zesde plaats. Vier jaar later in Tokio won Erica Terpstra zilver en brons. Naast haar successen op de Olympische Spelen werd ze Europees kampioene en vele malen Nederlands kampioene. Na haar carrière als actief zwemster werd Erica Terpstra lerares Nederlands. Ook was ze kort sportjournaliste. Zelf zegt Erica Terpstra dat alles haar min of meer is overkomen. Dat geldt ook voor de politiek. Van 1977 tot 2003 was ze lid van de VVD in de tweede kamer en daarmee op het moment van haar afscheid het langst zittende Kamerlid. Tijdens haar politieke carrière was ze ook staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gevolgd door het voorzitterschap van het NOC*NSF. In mei 2010 trad Erica Terpstra af als voorzitter van het NOC*NSF. De altijd enthousiaste Erica Terpstra is een voorbeeld voor vele bestuurders en managers. Met haar positieve instelling en haar passie voor de sport weet ze haar doelen te bereiken. Als voorzitter van het NOC*NSF wist ze de breedte- en de topsport optimaal te stimuleren. Erica maakt dit jaar alweer het vierde seizoen van het succesvolle reisprogramme Erica op Reis voor Omroep Max. In haar programma heeft Erica bijzondere ontmoetingen met opmerkelijke en inspirerende mensen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Erica Terpstra inhuren als spreker?

Erica Terpstra gebruikt haar ervaringen in de topsport, politiek en bestuur tijdens presentaties. Enthousiast, met passie en humor vertelt Erica over het belang van sport, samenwerken, motivatie en doorzettingsvermogen. Hierbij gebruikt Erica niet alleen haar eigen anekdotes, maar ook verhalen uit de sport waar ze zelf dicht bij betrokken is geweest.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Erica Terpstra

Wat klanten zeggen over
Erica Terpstra

Sprekers zoals Erica Terpstra

Erica Terpstra boeken?