Esther Akihary

Voormalig olympiër en vitaliteitscoach

Olympisch sprintster Esther Akihary is een charmante en inspirerende atlete. Esther is vice-Europees kampioen, meervoudig nationaal kampioen en nationaal recordhoudster. Esther heeft haar eigen bedrijf waar zij zich inzet als strategisch adviseur op het gebied van vitaliteitsvraagstukken, waarbij zij optimaal gebruik maakt van haar multidisciplinaire achtergrond als jurist, marketeer, vitaliteitscoach en topsporter. Daarnaast is Esther bestuurder, zij is vicevoorzitter van de Atletiekunie en commissielid bij European Athletics. Voor Esther is strategisch vitaliteitsmanagement het ondersteunen van mensen en organisaties om gezonder, gelukkiger, veerkrachtiger en productiever te zijn.
Esther is een enthousiaste en positieve spreker, die de link legt tussen topsport, vitaliteit en het bedrijfsleven. Zij motiveert het publiek om het maximale uit zichzelf te halen en geeft hen praktische tips en handvatten om dat te bereiken. Door haar ervaring als topsporter en haar veelzijdigheid in het bedrijfsleven heeft zij een heldere visie en een holistische kijk op thema’s zoals ‘leiderschap’, ‘persoonlijke ontwikkeling’ en ‘vitaliteit’.

"Beyond medals and records, compassion in top sports defines the heart of a champion."

‘Lief dagboek, vandaag heb ik gewonnen met inlopen.’ Dat schreef de negenjarige Esther Akihary in haar dagboek na haar eerste atletiektraining bij VAV Veenendaal. Ze was meteen verkocht. Als veertienjarige atlete trad zij voor het eerst toe tot de nationale selectie, waar zij zestien jaar onderdeel van uit zou gaan maken.
Op negentienjarige leeftijd beleefde zij haar doorbraak op het Nederlands Kampioenschap junioren door zowel de 100 als de 200 meter sprint te winnen. Twee jaar later werd zij Nederlands kampioen op de 200 meter bij de vrouwen. Haar sterkste onderdeel was de 60 meter indoor, met haar snelle tijden stond zij destijds in de top 8 allertijden.

Na een succesvol 2010, waarin zij zich niet alleen kwalificeerde voor de EK maar ook haar Masterdiploma rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht behaalde, volgde een minder succesvol jaar met als dieptepunt het mislopen van de WK selectie vanwege een dramatisch NK. Haar wereld stortte in en de twijfel sloeg toe. Was ze wel goed genoeg om de top te bereiken, waren de anderen niet veel beter? Ze besloot eens goed in de spiegel te kijken en kwam tot de conclusie dat ze noch haar mindset, noch haar fysiek, noch haar voeding op orde had. Ze gooide het roer om en nam de voor haar moeilijke stap naar de sportpsycholoog. De inzichten die ze daar kreeg hielpen haar om meer rationeler haar atletiekcarrière te benaderen door in het hier en nu te blijven en minder streng te zijn naar zichzelf. Dat resulteerde in een bronzen medaille op de 60 meter indoor, achter de grote favorieten Dafne Schippers en Jamile Samuel. Daarmee werd zij weer opgenomen in de nationale selectie. Toch ging de kwalificatie voor de EK en de Olympische Spelen niet zonder horten of stoten. Er was veel onrust in het team, maar na een zware kwalificatieprocedure werd Esther uitgezonden met Oranje naar het EK. Daar bereikte zij met het 4x100m estafette team de finale van het Europees Kampioenschap, waar het team uiteindelijk een zilveren medaille veroverde. Een kleine maand later reisde zij met de selectie af naar de Olympische Spelen in Londen.

Na de Olympische Spelen raakte zij ernstig geblesseerd. Tijdens haar anderhalf jaar durende revalidatie twijfelde zij vaak of ze goed genoeg was om weer op topniveau te kunnen sprinten. Het gevoel hebben dat je identiteit wegvalt wanneer je niet meer mee kan trainen en geen wedstrijden meer kan lopen doet iets met de mindset van een atleet. Ondanks alle tegenslagen werd Esther nieuwsgierig naar de (samen)werking van lichaam en geest. Zij besloot de periode van revalideren in haar voordeel te gebruiken en volgde een opleiding tot vitaliteitscoach en startte haar eigen onderneming. 
Na haar lange revalidatie keerde het tij en behaalde Esther een nationaal record op de 4×200 meter indoor en won ze met haar vereniging Eindhoven Atletiek nog vele NK medailles, waaronder een gouden medaille op de 4×100 meter estafette. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 miste zij op een haar na.

In 2017 nam Esther afscheid van de topsport. In 2019 werd zij voor het eerst moeder en trad zij toe tot het bestuur van de Atletiekunie, waar zij tegenwoordig vicevoorzitter is. In 2022 werd zij voor de tweede keer moeder.

Als strategisch adviseur draagt Esther bij aan vitaliteitsdoelstellingen van bedrijven, denk aan thema’s als duurzame inzetbaarheid, inclusiviteit en diversiteit. Haar visie is dat vitaliteit de mentale, emotionele en fysieke vrijheid is om jezelf maximaal te kunnen ontplooien en daarmee de kwaliteit van het leven te vergroten. Op deze manier draagt zij bij aan het creëren van gezondere, gelukkiger, veerkrachtiger en productievere mensen en organisaties.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Esther Akihary inhuren als spreker?

Esther Akihary is een ervaren en inspirerende spreker over thema’s als leiderschap, empowerment, en persoonlijke ontwikkeling. Zij weet deze thema’s naadloos te koppelen aan bedrijfsdoelstellingen en motiveert de deelnemers het beste uit zichzelf te halen. Ze geeft praktische tips en handvatten, zodat het publiek meteen aan de slag kan om doelstellingen te bereiken. Esther heeft een warme persoonlijkheid en is een open boek, zij haalt haar lessen niet enkel uit de topsport, maar ook haar ervaringen als werkende moeder, een zware zwangerschap en de geboorte van een prematuur, de veranderingen en uitdagingen die er na topsport op haar pad kwamen en welke rol vitaliteit en compassie daarin spelen. Met die inzichten en voorbeelden legt Esther uit dat er in iedereen een topsporter schuilt.

Esther is tevens een ervaren interviewer, die graag met andere topsporters in gesprek gaat. Ook daarin maakt zij een vertaalslag van de topsporter naar het publiek. Welke lessen kan het publiek uit het verhaal trekken?

Bovendien is Esther ook inzetbaar voor estafette en sprintclinics en vitaliteits- en mindfulness workshops. Esther is tijdens haar topsportcarrière werkzaam geweest als personal trainer en geeft niet alleen een inspirerende clinics om teams te versterken middels (bijvoorbeeld) estafette metaforen en oefeningen, zij geeft ook technisch inzicht in de bewegingen en oefeningen. Ze geeft deelnemers tips over hoe zij ook in hun dagelijks leven heel laagdrempelig kunnen bewegen om fitter en vitaler te worden.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Esther Akihary

Wat klanten zeggen over
Esther Akihary

Sprekers zoals Esther Akihary

Esther Akihary boeken?