Jan Ykema

Voormalig schaatser en schaatscoach

Jan Ykema wordt op 18-jarige leeftijd Nederlands kampioen Sprint bij de senioren. Later wordt Jan Ykema nog vijfmaal nationaal kampioen. De kroon op zijn schaatscarrière is de zilveren medaille op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Calgary in 1988. Na het beëindigen van zijn schaatscarriere gaat hij als makelaar aan de slag in Amsterdam en komt hij in aanraking met drugs. Na 10 jaar verslaving zegt hij in 2004 de harddrugs voorgoed vaarwel en zorgt hij voor een comeback op het ijs, maar dan als succesvol schaatscoach.

"Niets is onmogelijk voor hen die willen"

Jan Ykema is geboren in Harlingen. Tijdens zijn jeugd is hij eigenwijs en op sportgebied bijzonder actief. Zo wordt hij Fries kampioen paalklimmen én fierljeppen. Als 16-jarige wordt hij voor de eerste keer Nederlands kampioen bij de junioren. Als 18-jarige wordt hij Nederlands kampioen Sprint bij de senioren. Later wordt Jan vijfmaal nationaal kampioen, waarvan twee keer Sprint, twee keer op de 1000, één keer op de 500 meter.  Ook wint hij diverse worldcup-wedstrijden. De kroon op zijn schaatscarrière is de Zilveren medaille op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Calgary in 1988. Daarna gaat het snel minder. Jan Ykema wordt makelaar en inmiddels heeft harddrugs hun intrede gedaan in zijn leven. Uiteindelijk verliest hij bijna alles wat hem lief is en leidt hij een schimmig bestaan in de marge. Maar Jan krabbelt op. In de zomer van 2004 zegt hij de harddrugs voorgoed vaarwel en begint aan de lange weg terug. Een weg die leidt tot een terugkeer op het ijs. Momenteel is Jan Ykema schaatscoach in Friesland. Onlangs nam Jan deel aan Sportmonologen waarbij voormalige topsporters een monoloog over hun leven houden uiteenlopend over onderwerpen als overwinnen, falen, grootse prestaties en diepe teleurstellingen. In de zomer van 2014 op De Parade en in mei 2015 in De Kleine Komedie was hij te zien in het theaterprogramma ‘Sportmonologen’ waarbij hij in vijftien minuten zijn persoonlijke verhaal vertelde.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Jan Ykema inhuren als spreker?

Jan Ykema is een echte verteller en met zijn eigenzinnige manier weet hij vanaf het begin te boeien. Niet bepaald een standaardverhaal, maar een verhaal recht uit het hart met mooie en pijnlijke anekdotes. Ykema vertelt tijdens een lezing over zijn bewogen leven waarbij hij de nadruk kan leggen op een bepaald thema zoals opstaan na crisis, verandering, topsport, verslaving, gezondheid en afvallen. Jan Ykema geeft ook schaatsclinics op maat.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Jan Ykema

Wat klanten zeggen over
Jan Ykema

Sprekers zoals Jan Ykema

Jan Ykema boeken?