Johan de Wit

Privétrainer- en coach van olympische kampioene Miho Takagi

Johan de Wit is zeven seizoenen actief geweest in Japan. Hij was verantwoordelijk voor de ommezwaai in het Japanse schaatsen en won samen met de Japanse schaatsers in totaal negen olympische medailles, waarvan drie keer goud (Miho Takagi op de 1.000 meter, Nana Takagi op de massa start en de vrouwen op de ploegenachtervolging in 2018). Na zeven jaar komt er in 2022 een einde aan zijn tijd als bondscoach van de schaatsploeg. Momenteel is Johan privétrainer- en coach van olympische kampioene Miho Takagi.

"Bange mensen winnen geen wedstrijden"

Na het afronden van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam gaat Johan aanvankelijk aan het werk als docent op het Media College in Amsterdam. Naast zijn werk als docent start Johan een eigen schaatsploeg. In deze ploeg vangt hij talenten die buiten de boot vallen op. En probeert hij via een “andere weg”  toch het maximale uit deze jonge atleten te halen. Al snel groeit deze ploeg uit zijn jasje en wordt Johan gevraagd om coach van een commerciële Nederlandse schaatsploeg te worden. Als coach van de New Balance schaatsploeg gaat Johan in 2014 naar de Olympische Spelen en behaald met Annouk van der Weijden een 5plaats op de 3km. In 2015 neemt Johan afscheid van het Nederlandse schaatsen met de Wereldtitel Mass start voor Irene Schouten.

In 2015 startte Johan als hoofdcoach van het Japanse schaatsteam. Binnen de schaatsbond heeft Johan een duidelijk structuur aangebracht en is het beleid er allemaal maar op gericht om zoveel mogelijk prijzen te winnen. En met succes, tijdens de Olympische Spelen in 2018 weet de ploeg van Johan 4 medailles te winnen, waarvan 2 gouden. In de jaren 2018-2020 worden verschillende wereldtitels sprint, allround en afstanden gewonnen en rijden zijn rijdsters 2 Wereldrecords. Onder Johan de Wit groeide Miho Tagaki uit tot een boegbeeld, ze veroverde de wereldtitel sprint én allround, won individueel goud op de 1000 meter en pakte als kopvrouw goud met de Japanse achtervolgingsploeg. Dit bijzondere schaatsjaar wordt ultiem beloond, in Japan werd hij bekroond met de titel ‘Coach van het jaar’. In Peking won Miho Takagi voor het eerst olympisch goud op de 1000 meter.

Johan stopte medio maart als hoofdcoach en technisch verantwoordelijke van het Japanse schaatsteam en is vanaf heden de privétrainer en -coach van de zevenvoudig olympisch medaillewinnares. Om samen aan de slag te kunnen gaan is Takagi uit de nationale selectie gestapt, het tweetal gaat afwisselend in Japan en Nederland trainen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Johan de Wit inhuren als spreker?

Hoe kan het dat Johan succesvol is in een andere cultuur, waar anderen faalden. Het werken met een duidelijke visie, beleid maken en structuur aanbrengen. Deze onderwerpen zijn leidend in het verhaal van Johan. Als team samenwerken om als individu te excelleren. Met deze onderwerpen slaat Johan een duidelijke brug naar het bedrijfsleven.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Johan de Wit

Wat klanten zeggen over
Johan de Wit

Sprekers zoals Johan de Wit

Johan de Wit boeken?