Joop Alberda

Voormalig gouden volleybalcoach

Joop Alberda wint in 1996 goud met de volleybalmannen op de Olympische Spelen van Atlanta. Na deze ongekende prestatie richt Joop zich op het besturen van sportorganisaties. Zo was Joop technisch directeur bij het NOC*NSF en was betrokken bij tal van sporten zoals voetbal in Rusland, professioneel wielrennen, roeien, atletiek en zwemmen. Joop kan als geen ander de parallellen leggen tussen sport en het bedrijfsleven.

"Grenzen zijn slechts psychologische barrières"

Joop Alberda vergaarde roem als coach van het Nederlands heren volleybalteam begin jaren ’90. In navolging van het door Arie Selinger opgezette Bankrasmodel trainde de geboren Fries zeer intensief met de Nederlandse volleybalmannen in aanloop naar de Olympische Spelen van Atlanta (1996). Joop Alberda zette de hele organisatie neer en keek altijd verder dan de prestatie. Het leidde uiteindelijk tot historisch Olympisch Goud. In een zinderende finale werd topfavoriet Italië met 3-2 verslagen. Later werd dit gekozen tot Nederlands sportmoment van de eeuw.

Na zijn Gouden missie werd Joop Alberda door het NOC*NSF benaderd voor de functie technisch directeur. De visionair Alberda werd verantwoordelijk voor alle sporttechnische zaken als innovatie, begeleiding, faciliteiten en Olympische programma’s. Zijn periode als technisch directeur (van 1997 t/m 2004) hebben vijf succesvolle Olympische Spelen opgeleverd. Tijdens de Spelen van Sydney leverde zijn ontwikkelde programma ‘Performance 2000’ een record aantal medailles op (25).

Niet alleen in Nederland, maar ook in Rusland heeft Joop Alberda zijn organisatorische en managementkwaliteiten aangesproken. Door Guus Hiddink werd hij gevraagd om richting het Europees Kampioenschap in 2008 samen met hem het Russische voetbal weer op de kaart te zetten en het beleid voor de komende jaren uit te stippelen.

Joop Alberda is continu bezig om het Nederlands topsportklimaat te verbeteren. Hij startte een platform, NL Coach, voor coaches om de aanwezige kennis tussen verschillende coaches de delen en was technisch directeur van de Nederlandse Volleybalbond. Ook was hij enige tijd verantwoordelijk voor de Cervélo Wielerploeg en interim technisch directeur bij de Atletiek Unie. Joop was tot juli 2016 technisch directeur van de KNZB (Zwembond) en van januari 2012 tot 2018 was hij lid van de Raad van Commissarissen bij voetbalclub AZ. Van september 2018 tot en met 1 november 2021 bekleedde Alberda de functie van technisch directeur bij de Nederlandse Volleybalbond (NEVOBO). Tegenwoordig is hij naast International Sports Consultant ook werkzaam als algemeen directeur bij de professionele volleybalclub Nova Tech Lycurgus in Groningen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Joop Alberda inhuren als spreker?

Met zijn uitgebreide strategische en management ervaringen in verschillende sporten presenteert Joop Alberda over thema’s als verandermanagement, high performance teams, inspirerend leidinggeven en succesvol samenwerken. Joop Alberda is een bevlogen spreker die een presentatie kan geven dat naast sport als metafoor ook een maatschappelijke relevantie heeft. Een sportmetafoor door de tijden heen met de nadruk op de actualiteit van vandaag.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Joop Alberda

Wat klanten zeggen over
Joop Alberda

Sprekers zoals Joop Alberda

Joop Alberda boeken?