Laura Jonker

Bewegingswetenschapper, sportpsycholoog en ondernemer

Laura Jonker (PhD) heeft zich als bewegingswetenschapper de afgelopen 15 jaar verdiept in de waarde van sportpsychologie voor talentontwikkeling. De sleutels voor het creëren van het optimale ontwikkelklimaat zit volgens Laura in een persoonlijke benadering en het stimuleren van zelfregulatie. Laura weet als geen ander de brug te slaan tussen wetenschap en praktijk, waarbij voorbeelden uit de sport als metafoor worden gebruikt. Met haar bedrijf XOET werkt zij dagelijks aan het vertalen van wetenschappelijke kennis en vaardigheden voor de toepassing in de (sport)praktijk.

"One size fits nobody"

Als student Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen keek Laura televisie en hoorde de commentator de schoolniveaus van getalenteerde sporters uit haar tijd opnoemen. Het verbaasde haar dat veel sporttalenten in Nederland het voor elkaar krijgen om veel trainingsuren te maken en dit te combineren met goede schoolprestaties. De vraag rees: hoe doen zij dat?
Na haar afstuderen, heeft zij zich nog vijf jaar vastgebeten in dit onderwerp wat in 2011 het proefschrift ‘Self-regulation in sport and education” opleverde, waarvoor zij de NKS Boymansprijs won voor beste proefschrift. Daarna is Laura aan de slag gegaan bij het NOC*NSF en de KNVB en heeft zij zich ingezet als onderzoeksmanager binnen verschillende trajecten. In 2015 werd zij manager onderzoek binnen de KNVB. Haar drijfveer: wetenschap moet praktisch toepasbaar worden voor iedereen om impact te kunnen maken.
Sinds 2017 is Laura eigenaar van haar eigen bedrijf XOET. Met XOET richt zij zich op het implementeren van zelfsturing en zelfregulatie binnen sport, onderwijs en bedrijfsleven. Hierbij baseert ze zich op onderzoek, maar maakt ze vooral gebruik van de door haar ontwikkelde tools om mensen naar dieper inzicht en toepassing te brengen. Zo bracht zij in 2017 het boek ‘Van aanleg naar intelligentie’ uit. In 2018 won zij de Sportinnovator prijs voor haar psychologische innovatie om het ontwikkelklimaat te verbeteren (de XOET-scan). In 2019 gaf zij deze innovatie opvolging met de publicatie van haar boek #GOALS. Voor verschillende sportbonden en voor de Verenging voor Sportpsychologie Nederland (VSPN) geeft zij (bij)scholingen zelfregulatie.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Laura Jonker inhuren als spreker?

Laura heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan in de sportwereld, met name sportpsychologie. Als ondernemer zet ze haar kennis in om leiders, teams en organisaties te coachen om het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Dit maakt haar uitstekend geschikt voor het geven van een inspirerende presentatie of meeslepende training. Ook kan Laura prima uit de voeten als dagvoorzitter.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Laura Jonker

Wat klanten zeggen over
Laura Jonker

Sprekers zoals Laura Jonker

Laura Jonker boeken?