Mario van der Ende

Voormalig scheidsrechter en opleider FIFA

Mario van der Ende was een kleurrijke scheidsrechter die meer dat 600 (inter)nationale wedstrijden in het voetbal heeft gefloten, waaronder wedstrijden op EK’s en WK’s.

"Kakelen kan iedereen maar het gaat om het eieren leggen"

Mario van der Ende heeft een imposante loopbaan als amateur-, nationaal- en internationaal scheidsrechter achter de rug. Van 1977 tot en met 2002 was hij voetbal scheidsrechter. Hij floot in het betaald voetbal ruim 500 nationale en 135 internationale wedstrijden. Tegenwoordig is Mario van der Ende FIFA-referees instructor en maakte vier jaar deel uit van de FIFA scheidsrechterscommissie. Hij was jaren werkzaam bij de KNVB waar hij vele talentvolle scheidsrechters gescout en opgeleid. In 2004 werd Mario van der Ende, door de KNVB, beloond voor zijn prestaties door verkozen te worden tot ‘scheidsrechter van de eeuw’. Ook schreef Mario van der Ende in 2005 het boek ‘gebroken doelpalen’, waar vele anekdotes uit zijn rijkelijke loopbaan de revue passeren. De titel van het boek is gebaseerd op het omgetrokken doel vlak voor de Champions League halve finale Real Madrid – Borussia Dortmund waar van der Ende als scheidsrechter was aangesteld. Later wordt Mario ook nog door de FIFA geëerd met de ‘Referee’s Special Award’. Dit is de hoogst mogelijk onderscheiding. Tijdens zijn actieve carrière was hij leraar Nederlands en Maatschappijleer en schooldecaan in het middelbaar- en hogerberoepsonderwijs in Den Haag en Delft Aansluitend werkte hij van 1998 tot medio 2007 bij de Afdeling Competitiezaken Betaald Voetbal en de Afdeling Scheidsrechterszaken van de KNVB.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Mario van der Ende inhuren als spreker?

Mario van der Ende staat bekend om zijn gevoel voor detail en zijn enthousiasmerende en humoristische stijl van vertellen. Van der Ende is een boeiende spreker en inzetbaar voor presentaties over leiderschap, ambitie en communicatie.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Mario van der Ende

Wat klanten zeggen over
Mario van der Ende

Sprekers zoals Mario van der Ende

Mario van der Ende boeken?