Merijn Tinga

Bioloog, surfer & lange afstand eco-avonturier

‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga laat zien dat je als eenling wel degelijk verschil kunt maken. Met een spectaculaire Noordzee kitesurf oversteek veroorzaakte hij de politieke doorbraak waardoor er statiegeld kwam op plastic flesjes en blikjes. Hij geeft een rappe presentatie met veel (video) beelden uit zijn expedities. De lessen uit zijn avonturen zijn de rode draad van zijn betoog. Met humor en zelfspot vertelt hij over zijn avonturen, de duurzaamheidsuitdagingen zijn slim ingestoken plastic campagnes gericht op politici en bedrijfsleven. Zijn ervaringen tijdens de uitdagende en soms gevaarlijke expedities gebruikt hij om te laten zien hoe je van ‘droom’ tot ‘daad’ komt, hoe je tegenslagen overwint, hoe je verandering teweeg brengt. Hij inspireert tot persoonlijk leiderschap en eigen verantwoordelijkheid. Hij laat zien dat je door samenwerking en passie je wel degelijk verschil kan maken als eenling.

Er zijn meerdere documentaires gemaakt over de expedities van Merijn (oa uitgezonden op National Geographic & Arte). Hij schreef het boek ‘Plastic Soup Surfer, hoe een persoon verschil kan maken (Hollandia 2021). Hij windsurfte van Olso naar London, peddelde de rivier de Rijn af van bron tot monding op een SUP van plastic afval, kitesurfte van Scheveningen naar Engeland op een surfboard van plastic flesjes en nog ondernam nog vele andere lange afstands surf expedities.

"Een persoon maakt wel hét verschil"

Merijn Tinga (Leeuwarden, 31 oktober 1972) is Bioloog, surfer en milieu-activist. Tinga ging naar het Zernike College in Groningen, studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en werd biologie docent.

Tijdens een fietsreis naar Marokko en terug, met een kitesurfboard achter zijn fiets, besluit hij in 2001 zijn baan op te geven en kunstenaar te worden. Hij krijgt bekendheid door samen met Joost Haasnoot als het kunstcollectief KUT (Kunst Uitschot Team) illegaal grote houten sculpturen te plaatsen in de regio Leiden.

Als verwoed kitesurfer ergert Tinga zich aan al het plastic afval dat hij om zich heen ziet drijven, als bioloog is hij bekend met de schadelijke effecten op het zeeleven. In 2014 besluit hij 2014 kunst en activisme te combineren: hij noemt zich The Plastic Soup Surfer, vervaardigt in zijn atelier zijn eerste plastic soup board van plastic zwerfafval en kitesurft 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het probleem.

Als Plastic Soup Surfer richt hij zich sindsdien op het stoppen van vervuiling door plastic afval, de oorzaak van de plastic soep. Zijn kitesurf- en sup-expedities hebben bijgedragen aan de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes (1 juli 2021) en blikjes (eind 2022). Ook wist hij met tienduizenden foto’s, verzameld met een app, de verkoop van producten te beëindigen die tot veel plastic zwerfafval leiden. Hij is de eerste die daarvoor een desbewustheidsexploot inzette, een juridisch document dat hij door een deurwaarder liet overhandigen aan CEO’s van winkelketens, frisdrank- en snoepfabrikanten.

Tinga is jurylid voor de Trouw Duurzame Top 100. Hij schreef van vijf jaar lang iedere zaterdag een column in het Leidsch Dagblad.
Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Merijn Tinga inhuren als spreker?

Merijn Tinga windsurfte 1800 kilometer van Oslo naar London op een surfboard van gerecycled materiaal. Hij bracht Engelse zwerfflesjes uit Zweden terug naar de Britse minister van milieu. Dit is slechts een van zijn vele expedities waarin hij een fysieke uitdaging combineert met het aanjagen van verandering. Zijn verhaal is verrassend en hij weet het met humor te brengen. Merijn die bekend staat als de Plastic Soup Surfer toont dat je niet bij de pakken neer moet zitten. Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe motiveer je jezelf? Hoe zet je positieve verandering in gang? Wat kan jijzelf doen en waarom is dat belangrijk? De spectaculaire surf expedities zijn de rode draad in zijn verhaal. Hij toont dat je als eenling wel degelijk verschil kunt maken.

Naast presentaties geeft Merijn workshops met als uitgangspunt de duurzame verandering binnen jouw bedrijf. De presentaties of workshops kunnen worden aangeboden in combinatie met het boek, films of documentaires over de ‘Plastic Soup Surfer expedities’. De invoering van herbruikbare koffiebekers op kantoren is op dit moment bijvoorbeeld een concrete casus waarin Merijn kan ondersteunen. Merijn voert inmiddels 10 jaar campagne tegen plastic vervuiling. Hij is van oorsprong bioloog en heeft veel kennis en ervaring met plastic recycling, de innovaties, politiek en wetenschap en is zodanig ook in te zetten als dagvoorzitter. Merijn is flexibel in zijn verhaal. In overleg past hij de presentatie en de ‘call to action’ aan naar de wensen van de opdrachtgever.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Merijn Tinga

Wat klanten zeggen over
Merijn Tinga

Sprekers zoals Merijn Tinga

Merijn Tinga boeken?