Rob Kamphues

Tv-presentator, schrijver en autocoureur

Rob Kamphues is een duizendpoot: veelzijdig tv-presentator, schrijver en autosportliefhebber. In die laatste hoedanigheid presenteert hij bij Ziggo de uitzendingen rondom de Formule 1-races met wereldkampioen Max Verstappen. Jarenlang maakte Kamphues het tv-programma De Reünie, waarvoor hij in 2010 een Emmy-nominatie ontving. Op zijn zestigste debuteerde hij in de autorace Road to LeMans. ‘Bij elk team moet een amateur meedoen en toen kwamen opeens de woorden ‘je mag’, terwijl ik me had voorgenomen zoiets niet meer aan de hand te halen. Vervolgens is het even diep adem halen. En hoe oud of jong, of hoezeer je ook denkt dat je veilig bent, je moet áltijd in het diepe springen.’

"Het leven is een reis, die pas eindigt als het afgelopen is"

Ooit combineerde hij een baan als journalist bij een landelijk dagblad met optredens in kleine cabarettheaters. Later werden dat grote zalen toen hij bij Jack Spijkerman aanschoof in het populaire tv-programma ‘Kopspijkers’. Zijn baan als journalist zette hij in de ijskast toen RTL hem vroeg ‘de 8 plagen van Rob Kamphues’ te gaan maken.

Daarna schreef hij zijn eerste boek: ‘Naar de haaien’. De combinatie van humor, durf en journalistieke interesse leidde uiteindelijk tot het tv-programma ‘De Reünie’, dat jarenlang een miljoenenpubliek trok. Daar begeleidde hij onder andere het weerzien van een peloton Dutchbatters die de val van Srebrenica hadden meegemaakt. En de reünie van oud-klasgenoten van Anne Frank, waar hij in 2010 een Emmy-nominatie voor kreeg.

Naast zijn tv-werk is Kamphues ook een groot liefhebber en kenner van de autosport. Al sinds zijn twaalfde bezoekt hij het circuit van Zandvoort, de laatste tien jaar ook als deelnemer en niet enkel als vulling van het achterveld: op latere leeftijd deed hij nog een serieuze poging om van het autoracen zijn beroep te maken door samen met de broers Tim en Tom Coronel de Europese circuits af te struinen voor het fabrieksteam van SEAT.

Hij eindigde regelmatig bij de beste tien aankomende talenten van Europa maar even zo vaak eindigde zijn poging op een betonnen muur. Over die levensveranderende ervaringen schreef hij het boek ‘Inhaalrace’, maakte hij de tv-serie ‘Kamphues over de Kop’ en schreef hij een theatervoorstelling. Ondertussen is hij in nieuwe avonturen gedoken omdat, zoals hij zelf zegt, ‘het leven een reis is, die pas eindigt als het afgelopen is.’

Voor 24 kitchen maakte hij het vrolijke ‘wat de Boer niet kent…’, waarin hij boeren verraste met exotische gerechten die ze op het eerste gezicht niet lustten. En ging hij voor RTL7 naar Zuid-Amerika om achtergrondreportages te maken over de befaamde Dakar-rally. Daar trotseerde hij temperaturen van tussen de min 18 en plus 50 op zoek naar een goed gesprek. Momenteel presenteert Rob alles rondom de Formule 1 op Ziggo, waar hij de verrichtingen van wereldkampioen Max Verstappen op de voet volgt. Niet alleen is hij op de zender te zien op wedstrijdweekenden, ook is hij hét gezicht van programma’s als F1-café, tegenwoordig Ziggo Sport Race Café.

Er is een nieuw boek van zijn hand – ‘Droom op wielen’ – en Kamphues staat weer in het theater. Samen met Tom Coronel doet hij de voorstelling ‘Het Grote Grand Prix Circus 2’. ‘Je nooit moet denken dat je aan de finish bent. Zelfs op je zestigste moet je nog openstaan voor nieuwe avonturen, bereid zijn risico’s te nemen én durven te leren, onder andere van een jongere generatie.’

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Rob Kamphues inhuren als spreker?

Rob Kamphues is beschikbaar voor het geven van presentaties, voordrachten, paneldiscussies, interviews en als host van uw evenement, bijvoorbeeld als dagvoorzitter. Door zijn scherpe opmerkingsvermogen, humor en openhartige houding maakt hij van uw evenement een intieme en verrassende bijeenkomst. Over de Formule 1 weet Rob vrijwel alles. Hij volgt de Formule 1 al sinds zijn jongste jeugd en kan verhalen vertellen over de twee aartsrivalen James Hunt en Niki Lauda, maar ook over de helden van vandaag.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Rob Kamphues

Wat klanten zeggen over
Rob Kamphues

Sprekers zoals Rob Kamphues

Rob Kamphues boeken?