Rory de Groot

Voormalig profvoetballer Feyenoord en theatermaker/auteur

Voormalig voetballer Rory de Groot kreeg op zijn achttiende een contract aangeboden bij Feyenoord. Zijn jongensdroom leidde tot een deceptie. Tegenwoordig maakt Rory succesvol theater. Met de voorstelling ‘Hand in Hand: het verhaal van een Belofte’ was hij door het hele land in schouwburgen en theaters te zien. Daarnaast is Rory als één van de medeoprichters nauw betrokken bij het digitale platform Mind Your Football dat in de zomer van 2020 werd gelanceerd. Een initiatief om het spelplezier en de mentale gezondheid van (jeugd)voetballers te waarborgen en zodoende een veilig sportklimaat te creëren.

"Ever tried. Ever Failes. No matter. Try again. Fail again. Fail better. "

Rory de Groot doorliep de complete jeugdopleiding van Feyenoord. In het seizoen 2002/2003 was hij aanvoerder van het Beloftenteam van de Rotterdammers en speler van het Nederlands Elftal Onder de 21. Om ervaring op te doen werd hij door Bert van Marwijk meegenomen naar een vriendschappelijk toernooi in Japan, waar hij in een uitverkocht stadion in Uruwa zijn debuut maakte in Feyenoord 1. Hierna speelde Rory de Groot nog bij Excelsior en FC Dordrecht. Op zijn eenentwintigste stopte Rory de Groot als profvoetballer, zijn profcarrière was op een dood spoor beland en zijn droom leidde tot een deceptie.

Een paar maanden na zijn afscheid als voetballer deed hij in Amsterdam auditie voor de Toneel- en Kleinkunstacademie, waar hij tot zijn eigen verbazing in één keer werd aangenomen en begon hij in de zomer van 2005 aan een nieuw leven. Een tweede leven, een totaal ander leven. Tijdens zijn opleiding aan de toneelacademie stond hij in de avonduren wekelijks als stand-up comedian van het gerenommeerde comedy collectief ‘Comedy Explosion’ op het podium en leerde hij met veel vallen en opstaan in sneltreinvaart de fijne kneepjes van het vak. In 2009 studeerde hij, onder artistieke begeleiding van Adelheid Roosen en Titus Muizelaar, als theatermaker af en vertrok hij voor één seizoen als “artist in residence” naar Station Noord in Groningen. Daar was hij al performer/acteur te zien in verschillende voorstellingen van het Groningse stadsgezelschap NNT en produceerde hij bij productiehuis Grand Theatre zijn eerste voorstellingen als theatermaker.

Na anderhalf jaar in Groningen keerde hij in 2011 terug naar zijn geboortestad Rotterdam, waar hij zich in de jaren die volgden onder de vleugels van Productiehuis Rotterdam ontwikkelde tot een eigenzinnig en veelzijdige theatermaker met een herkenbare stijl.

Naast zijn werk als theatermaker is Rory de Groot ook werkzaam als auteur. Sinds 2015 publiceert hij met regelmaat reportages, portretten en verhalen in o.a. het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras, Santos en het Feyenoord Magazine.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Rory de Groot inhuren als spreker?

Rory de Groot is beschikbaar voor het geven van inspirerende voordrachten en presentaties (eventueel in combinatie met een workshop). Door middel van zijn humor en theatertalent legt Rory de Groot op unieke wijze verbinding tussen topsport, kunst en het leven en weet hij uw event tot een succes te maken.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Rory de Groot

Wat klanten zeggen over
Rory de Groot

Sprekers zoals Rory de Groot

Rory de Groot boeken?