Yvonne van Gennip

Voormalig schaatsster

Yvonne van Gennip werd in 1985, 1986 en 1987 tweede op de het EK allround. In 1988 zelfs tweede op het WK. Haar sportieve hoogtepunt beleefde ze op de Olympische Spelen in 1988 te Calgary, waar ze Olympisch kampioen op de 1500, 3000 en 5000 meter. Yvonne ging de boeken in als de Koningin van de Winterspelen.

"Zonder dalen geen pieken"

Nog steeds klinkt het verhaal van de zegetocht van Yvonne van Gennip in 1988 tijdens de Olympische Spelen te Calgary te mooi om waar te zijn. Van Gennip is de geschiedenis in gegaan als een vedette die onverwacht piekte op het mooist moment in een sportcarrière: de Olympische Spelen. Met drie gouden plakken zorgde ze voor een van de mooiste Nederlandse sportsprookjes. Te meer omdat ze de onverslaanbaar geachte meiden uit de voormalige DDR flink klop gaf. Nog wel in een periode dat ze geen wedstrijd had gereden en lang geblesseerd was. Niemand rekende op haar, maar met natuurlijk talent liet ze iedereen perplex staan. Ondanks het succes was Yvonne van Gennip een twijfelaar. Ze was onzeker en enige tijd geblesseerd. Daarnaast was ze erg betrokken bij de minder bedeelden in de samenleving, dat was in die tijd minder gewoonlijk dan nu. De uit Haarlem afkomstige Van Gennip is altijd goedlachs. Tijdens de Spelen van Calgary betoverde ze haar thuisland met haar guitige blik en de ene na de andere oneliner. Na haar prestaties op de Olympische Spelen kon Van Gennip de hoge verwachtingen in Albertville 1992 niet waarmaken. Na dat Olympisch toernooi besloot ze ook te stoppen met wedstrijdschaatsen. Tegenwoordig is Yvonne nog steeds betrokken bij de sport; ze is werkzaam bij Sportservice Noord-Holland, als consulent jeugdsport en presenteert SportShake (regio tv – breedtesport). Samen met Fanny Blankers Koen, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel behoort Yvonne van Gennip tot de meest succesvolle sportvrouwen van Nederland. En dat allemaal dankzij haar geweldige prestatie in Calgary en in de jaren daarna.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Yvonne van Gennip inhuren als spreker?

Yvonne van Gennip geeft duopresentaties over grenzen verleggen, presteren onder druk en omgaan met tegenslagen. Ze blikt hierin uitgebreid terug op haar schaatscarrière met boeiende anekdotes. Daarnaast geeft de goedlachse en enthousiaste schaatskampioene graag schaatsclinics.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Yvonne van Gennip

Wat klanten zeggen over
Yvonne van Gennip

Sprekers zoals Yvonne van Gennip

Yvonne van Gennip boeken?