Carolijn Brouwer

Professioneel zeilster

Carolijn Brouwer is een Nederlandse zeilster die in oktober 2018 werd uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld. Carolijn zeilde drie keer op de Olympische Spelen en in 2017-2018 wint ze met het Dongfeng Race Team de Volvo Ocean Race. Ze is hiermee samen met haar vrouwelijke collega’s de eerste vrouw die de race weet te winnen.

"Never a dull moment"

Carolijn Brouwer wordt in 1973 geboren in Leiden. Ze groeit grotendeels op in Brazilië en Zaïre. Op haar tiende startte Carolijn met zeilen in een optimist. Toen ze op haar veertiende terugkeerde naar Nederland startte ze met wedstrijdzeilen. Brouwer behaalde haar eerste successen in de Laser Radial klasse, waarin ze in 1991 Wereldkampioen in de jeugd werd en in 1993 Wereldkampioen bij de volwassenen. Omdat de Laser Radial klasse geen Olympische klasse was, stapte ze over op de Europe-klasse. Ook hierin behaalde ze succes. Ze won de wereldtitel in 1996 en in 1998. In 1998 werd Carolijn eveneens tweede in de Laser Radial klasse en Europees kampioen op het Kieler Woche evenement. Prestaties die haar in 1998 de titel ISAF World Sailor of the Year opleverde. Wegens de enorm sterke concurrentie in Nederland miste Carolijn de Olympische Spelen in 1996 en ze dreigde de spelen van 2000 eveneens te missen. Carolijn besloot van klasse te wisselen en dwong vlak voor de Olympische Spelen van 2000 een kwalificatieticket af in de 470-klasse. Hierin werd ze samen met Alexandra Verbeek elfde. In 2001 – 2002 voer Carolijn haar eerste Volvo Ocean Race als stuurvrouw van het schip Amer Sports Two, waarin ze met haar team op een gedeelde zevende plaats eindigde. Voor de Olympische Spelen van Athene in 2004 werd ze geselecteerd in haar eigen Europe-klasse, maar voornamelijk door coaching-problemen kwam ze niet verder dan plaats negentien. Na de Spelen van 2004 vormde ze samen met haar toenmalige Belgische vriend Sébastein Godefroid een team in de Olympische Tornado-klasse, met als doel goud te winnen op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Hiervoor liet ze zich naturaliseren tot het Belgische staatsburgerschap. Brouwer en Godefroid eindigden op de twaalfde plaats. In 2014 en 2015 voer Carolijn haar tweede Volvo Ocean Race. Ditmaal met Team SCA, waarmee ze zesde werd. In seizoen 2017 – 2018 van de Volvo Ocean Race kunnen er bij ingang van de laatste etappe nog drie teams de winst in het eindklassement pakken, waaronder het team van Carolijn; Dongfeng Race Team. Als enige team van de drie potentiële winnaars koos Dongfeng voor een route langs de kust. Dongfeng liep een flinke achterstand op met deze keuze, maar maakte deze achterstand gedurende de race goed. Dongfeng finisht met zestien minuten voorsprong op haar concurrenten. Brouwer en haar teamgenoten Marie Riou en Justine Mettraux werden daarmee de eerste vrouwelijke zeilers die de Volvo Ocean Race winnen. Het levert haar in 2018 de titel ‘beste zeilster van het jaar’ op.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Carolijn Brouwer inhuren als spreker?

Carolijn Brouwer is inzetbaar voor het geven van een presentatie waarin ze haar publiek op inspirerende wijze meeneemt in haar ervaringen uit haar zeilcarrière. Onderwerpen als omgaan met tegenslagen, samenwerken, doelen stellen en leiderschap komen hierin aan bod.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Carolijn Brouwer

Wat klanten zeggen over
Carolijn Brouwer

Sprekers zoals Carolijn Brouwer

Carolijn Brouwer boeken?