Guus Hiddink

Voormalig bondscoach en trainer

Na een carrière als profvoetballer in Nederland en Amerika, maakte Guus Hiddink internationaal furore als topcoach. Clubs als Chelsea, Real Madrid, Fenerbahçe en PSV stonden onder zijn leiding. Bij PSV was Hiddink met meerdere landskampioenschappen en winst van de Europacup 1 het meest succesvol op clubniveau. Daarnaast plaatste de coach zich met een indrukwekkende rij nationale elftallen (Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en olympisch voetbal Elftal van China) voor de WK voetbal.

"I need players to start thinking for themselves"

Als geboren Achterhoeker werd de twaalfjarige Hiddink lid van de plaatselijke voetbalclub in Varsseveld. In zijn tweede jaar CIOS liep hij stage als jeugdtrainer bij betaald voetbalclub De Graafschap, een rol die hij direct na afstuderen fulltime kon gaan vervullen. Tevens kreeg Hiddink van toenmalig hoofdtrainer Evert Teunissen de rol van assistent-hoofdtrainer. Een glansrijke loopbaan als profcoach lag in het verschiet, ware het niet dat in 1967 de nieuwe trainer besloot Guus Hiddink toe te voegen aan zijn spelersselectie. Hoewel de coach al jaren geen voetbal meer had gespeeld, zorgde hij als topscorer binnen twee jaar voor promotie naar de Eerste Divisie. Hierna speelde Hiddink als profvoetballer korte tijd bij Eredivisieclub PSV en in Amerika. Hoewel hij als speler geen basisplaats veroverde, bracht Hiddink PSV als trainer grote successen. Onder zijn leiding werd de club zesmaal landskampioen en won in 1988 bovendien de Europacup 1, een unieke prestatie in de historie van de Eindhovense club. Hierna coachte hij onder andere Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid en Chelsea. Opvallende successen behaalde Hiddink echter met nationale elftallen van onder meer Nederland, Zuid-Korea, Australië en Rusland, waarmee hij zich kwalificeerde voor de WK. Zijn prestatie om met Zuid-Korea de halve finale van het WK 2002 te behalen leverde hem, naast een museum in zijn geboorteplaats en een eigen stadion in het Zuid-Koreaanse Gwangju, de titel ‘Nederlands Sportcoach van het Jaar’ op. In 2007 kreeg Guus Hiddink, als derde trainer na Rinus Michels en Johan Cruijff, bovendien de oeuvreprijs van de KNVB voor zijn grootse prestaties in binnen- en buitenland. Na zijn werk als bondscoach van het Nederlands Elftal vertrekt Guus Hiddink naar het Londense Chelsea, waar hij 1 seizoen actief is. De laatste jaren heeft de trainer nog gewerkt voor landen als China, Curaçao en Australië.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Guus Hiddink inhuren als spreker?

Coach Guus Hiddink is inzetbaar voor presentaties en lezingen waarin hij zijn visie deelt op onderwerpen als teambuilding, samenwerking, leiderschap en coaching. Daarnaast spreekt hij over het hedendaagse voetbal en de manier hoe Nederland daar stappen in kan maken wat ook vertaald kan worden naar het bedrijfsleven.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Guus Hiddink

Wat klanten zeggen over
Guus Hiddink

Sprekers zoals Guus Hiddink

Guus Hiddink boeken?