Robert Eenhoorn

Algemeen directeur AZ Alkmaar en voormalig honkballer

De druk van media en supporters, een organisatie van 650 werknemers en een grote businessclub met honderden sponsoren. Hoe leid je een grote club als AZ in goede banen? Robert Eenhoorn is inmiddels al tien jaar de algemeen directeur van de club en weet als geen ander een dergelijke organisatie moet worden aangestuurd. Bij zijn aanstelling in 2014 nam hij gelijk het heft in handen en zette de club naar zijn hand. De eerste twee stappen? AZ financieel gezond maken en beslissingen niet meer nemen op basis van onderbuikgevoel, maar op data. Met druk van de vele stakeholders zoals de media en fans is dat geen gemakkelijke stap in de voetbalwereld. Door constant vast te houden aan deze eigen strategie, is AZ inmiddels een van de gezondste voetbalclubs van Nederland en eindigen zij stabiel in de top-4 van de Eredivisie. In de media wordt AZ veelvuldig qua organisatie ‘de best geleide club in Nederland’ genoemd. Robert Eenhoorn neemt je in zijn presentatie mee in deze werkwijze en komt daarbij terug op thema’s als communicatie, het gebruik van data, het aansturen van een grote organisatie en een stukje leiderschap.

Robert Eenhoorn begon zijn professionele sportcarrière als honkballer. Hij speelde van 1984 tot en met 1990 voor Neptunus en Haarlem Nichols in de Nederlandse Honkbal Hoofdklasse, het hoogste niveau van het Nederlands profhonkbal. Vanaf 1990 speelde hij in Amerika voor de New York Yankees,  Anaheim Angels en New York Mets. Ook maakte Robert lange tijd uit van het Nederlandse team. Hij werd in 1987 Europees kampioen en maakte ook deel uit van het Nederlandse team op de Olympische Spelen in 1988 en 2000.

Na het beëindigen van zijn professionele carrière als speler, begon hij zijn volgende hoofdstuk. Sinds 1999 fungeerde Eenhoorn als speler-coach bij Neptunus, waar hij drie opeenvolgende landstitels behaalde in de hoofdklasse en daarnaast ook drie Europese titels veroverde. Ook als coach van het Nederlandse team was hij succesvol. Hij won in zijn eerste jaar meteen het Europees kampioenschap. Bovendien leidde hij Nederland in september 2005 naar de eerste halvefinaleplaats bij een WK honkbal op eigen bodem. Voor zijn prestaties ontving hij de onderscheiding Coach van het Jaar in 2007. Als coach van het Nederlands team maakte hij twee Olympische Spelen mee.

Vanaf 2009 houdt Robert zich bezig met bestuurlijke functies. Hij begon als technisch directeur bij de Nederlandse honkbalbond. In deze periode won het Nederlandse team het WK van 2011, het EK van 2014 en de Haarlemse Honkbalweek van 2010. In zijn totaliteit won hij als speler, coach en technisch directeur tien Europese titels.

Gedurende zijn carrière als honkballer kwam hij in contact met Billy Beane. Deze Amerikaan is onder andere bekend van ‘Moneyball’, een wereldwijd bekende strategie waarbij hij in het Amerikaanse honkbal gebruikmaakte van sabermetrics om op basis daarvan beslissingen te maken als algemeen directeur van Oakland Athletics. Anders gezegd: door het gebruik van data werden betere beslissingen gemaakt en behaalde de club successen.

In 2014 volgde Robert Eenhoorn Toon Gerbrands op als algemeen directeur. Door zijn goede band met Billy Beane en hun gezamenlijke visie op het gebruik van data, werd dit één van de pijlers van het succes van AZ in de jaren daarna. Beslissingen werden niet meer op basis van onderbuik, maar data gemaakt. Daarnaast was de financiële situatie van AZ in 2014 zorgwekkend te noemen. Door hierop beleid te maken en structureel scherp te zijn wat betreft inkomsten en uitgaven, steeg het eigen vermogen van AZ na 2014 met tientallen miljoen. Een belangrijke pijler hierin was het opleiden en doorverkopen van jeugdspelers. Teun Koopmeiners, jeugdexponent van de club, werd bijvoorbeeld in 2021 verkocht voor ruim 14 miljoen euro.

Naast dat de club sinds de komst van Robert financieel flinke vooruitgang boekte, werden de sportieve resultaten stabieler. Dit resulteerde in het feit dat AZ in de tien jaar van Robert niet een keer lager eindigde dan de zesde plaats in de Eredivisie. Daarnaast behaalde de club uit Alkmaar verschillende successen in Europese campagnes, zoals het bereiken van de halve finale van de Conference League in 2023. Niet alleen het eerste elftal floreert, want ook het hoogste jeugdteam van AZ was Europees succesvol. In hetzelfde jaar (2023) won dit team namelijk als eerste Nederlandse club ooit de Youth League, de Champions League van jeugdteams.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Robert Eenhoorn inhuren als spreker?

Robert Eenhoorn komt in zijn presentaties uitgebreid terug op de succesvolle opbouw van ‘zijn’ AZ, maar blikt zeker ook terug op zijn tijd in het honkbal en hoe deze kennis hem heeft geholpen in de voetbalwereld. Bij zijn komst stond AZ er financieel niet goed voor. Daarnaast merkte hij in de voetbalwereld dat er nog weinig gebruik werd gemaakt van data bij het maken van beslissingen. Vanuit het honkbal, mede door de invloeden van zijn vriend ‘Moneyball’ Billy Beane, was het gebruik van data bij het maken van beslissingen al jaren een prioriteit. Mede door ingrepen op financieel gebied, het lucratief verkopen van zelfopgeleide spelers en het gebruik van data is AZ inmiddels al jaren een stabiele club, waarbij in 2023 zelfs de halve finale van de Conference League werd bereikt. Daarnaast vertelt Robert Eenhoorn uitgebreid over zijn inspirerende visie op de organisatie van de mensen binnen een grote club als AZ. Want hoe hou je eigenlijk een club met meer dan 600 werknemers draaiende? En hoe handel je als ingrijpende gebeurtenissen, zoals de instorting van het dak van het AFAS Stadion, plaatsvinden? Door zijn schat aan kennis over vele vraagstukken die ook relevant zijn in het bedrijfsleven, kan hij organisaties verder helpen met het geven van passende en specifieke handvaten.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Robert Eenhoorn

Wat klanten zeggen over
Robert Eenhoorn

Sprekers zoals Robert Eenhoorn

Robert Eenhoorn boeken?