Richard Plugge

Algemeen directeur Team Jumbo-Visma

Richard Plugge is sinds 2013 directeur/eigenaar van de wielerploeg Team Jumbo-Visma. Het in 2015 met de schaatsploeg van Jac Orie gecombineerde Team Jumbo-Visma is één van de grootste sportbedrijven van Nederland, met 160 personeelsleden en een miljoenenbudget. En in beide sporten nummer 1 van de wereld, met als hoogtepunt de Gele, Groene en Bolletjestrui in de Tour de France van 2022.

In zijn presentatie maakt Richard de link tussen topsport en bedrijven aan de hand van de thema’s; dromen met een deadline, cultuur, visie, betrokkenheid, persoonlijke groei en de goede mensen op de goede plek.

"Droom met een deadline. En maak iedereen deelgenoot van je droom."

Richard pakte de handschoen op om in 2013 een doorstart te maken met de Rabobank wielerploeg. Nadat de Rabobank eind 2012 de stekker uit de gelijknamige wielerploeg trok, nam Richard de BV over als nieuwe directeur/eigenaar onder de naam Blanco Pro Cycling Team. In 2020 werd de wielerploeg, inmiddels Team Jumbo-Visma, nummer 1 van de wereld. Halverwege het eerste jaar in 2013 werd Belkin de nieuwe titelsponsor. Anderhalf jaar later in 2015 werden de Nederlandse Lotto en Jumbo supermarkten de nieuwe sponsoren van dit team en startte de samenwerking met de schaatsploeg van Jac Orie met onder anderen Thomas Krol, Patrick Roest, Antoinnette de Jong en Sven Kramer. O.a. Robert Gesink, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen, Primoz Roglic en Wout van Aert maken of maakten deel uit van wielerploeg Team Jumbo-Visma. Na de overname van de Rabobank-ploeg volgden een aantal jaren van herstructureren en reorganiseren. Vanaf 2015/2016 werd een nieuwe manier van werken, coachen en training doorgevoerd en werden grote wijzigingen in het businessmodel gemaakt. Dit maakt het team een voorbeeld voor het bedrijfsleven. Waar een koerswijziging nodig is, zijn visie, toewijding, een stevige, gedragen cultuur, strenge keuzes en betrokkenheid essentieel. Richard Plugge is zeer ervaren als (verander)manager. Hij begon na zijn schooljaren als freelance journalist en werkte voor verschillende magazines, kranten en bedrijfsbladen. Dit leidde in 1999 tot de vraag om het magazine ‘Fiets’ nieuw leven in te blazen. Hij deed dit door middel van een formulewijziging die tot grote successen van de titel leidden. De toevoeging van FietsActief en Procycling aan het portfolio versterkte de fietstak van de uitgeverij verder. In 2007 werd hij gevraagd hetzelfde te doen bij het blad Sportweek, waarbij hij samenwerkte met uitgever Jan Paul de Wildt. Het doel was om dé sportuitgeverij van Nederland te worden. Dit doel werd onder andere bereikt door het beleid aan te passen. Sportweek werd gefuseerd met NU.nl tot NUsport.nl. Toen Richard in 2012 vertrok was NUsport.nl de grootste sportsite van Nederland. Inmiddels had Richard ook mede aan de wieg van hockey.nl en schaatsen.nl gestaan. Vanuit Sanoma Uitgevers maakte Richard Plugge begin 2012 de overstap naar de Rabobank wielerploeg, alvorens de ploeg over te nemen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Richard Plugge inhuren als spreker?

Richard Plugge is inzetbaar voor presentaties over zijn visie op verandering, groei en de yellow jersey-organisatie. En inzetbaar om de top van organisaties een spiegel voor te houden aan de hand van de praktijk in de topsport. De visie van Richard Plugge voor wielerploeg Team Jumbo-Visma is gebaseerd op de stevig verankerde cultuur en de yellow jersey organisatie. Cultuur, betrokkenheid, lef, motivatie, discipline en persoonlijke groei passen in de visie die wielerploeg Team Jumbo-Visma de afgelopen jaren naar de nummer 1 positie van de wereld hebben gebracht.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Richard Plugge

Wat klanten zeggen over
Richard Plugge

Sprekers zoals Richard Plugge

Richard Plugge boeken?