Richard Plugge

Algemeen directeur Team Visma-Lease a Bike

Richard Plugge is directeur/eigenaar van Team Visma | Lease a Bike, de meest succesvolle wielerploeg ter wereld. Met 160 personeelsleden en een miljoenenbudget behoort Team Visma | Lease a Bike tot de grootste sportbedrijven van Nederland.
In 2022 veroverde de ploeg – die destijds de naam Team Jumbo-Visma droeg – de gele trui in de Tour de France. De World Tour-ploeg eindigde in dat jaar bovenaan in de ranking van de UCI. In 2023 schreef Team Jumbo-Visma opnieuw sportgeschiedenis door alle drie de grote rondes te winnen in hetzelfde seizoen: in mei boekte Primoz Roglic winst in de Giro d’Italia, in juli won Jonas Vingegaard voor de tweede maal de Tour de France en in september ging de Amerikaan Sepp Kuss met de rode trui aan de haal in de Vuelta d ‘España. Deze trilogie is uniek in de wielerwereld. Geen enkele andere ploeg presteerde dit al eens.

"Droom met een deadline. En maak iedereen deelgenoot van je droom."

De weg naar succes was lang. Richard pakte in 2013 de handschoen op om een doorstart te maken met de Rabobank wielerploeg. Nadat de Rabobank eind 2012 de stekker uit de gelijknamige wielerploeg trok, nam Richard de BV over. Halverwege het eerste jaar, in 2013, werd Belkin de nieuwe titelsponsor. Anderhalf jaar later, in 2015, werden de Nederlandse Lotto en Jumbo supermarkten de nieuwe sponsoren van dit team en startte de samenwerking met de schaatsploeg van Jac Orie met onder anderen Thomas Krol, Patrick Roest, Antoinnette de Jong en Sven Kramer. Deze succesvolle samenwerking eindigde op 31 december 2023, toen beide sportploegen hun eigen weg gingen.

Na de overname van de Rabobank-ploeg volgden een aantal jaren van herstructureren en reorganiseren. Vanaf 2015/2016, destijds Team Jumbo-Visma, werd een nieuwe manier van werken, coachen en trainen doorgevoerd en werden grote wijzigingen in het businessmodel gemaakt. Dit maakt het team tot een voorbeeld voor het bedrijfsleven. Waar een koerswijziging nodig is, zijn visie, toewijding, een stevige, gedragen cultuur, strenge keuzes en betrokkenheid essentieel.

Richard Plugge is zeer ervaren als (verander)manager. Hij begon na zijn schooljaren als freelance journalist en werkte voor verschillende magazines, kranten en bedrijfsbladen. Dit leidde in 1999 tot de vraag om het magazine ‘Fiets’ nieuw leven in te blazen. Hij deed dit door middel van een formulewijziging die tot grote successen van de titel leidden. De toevoeging van FietsActief en Procycling aan het portfolio versterkte de fietstak van de uitgeverij verder. In 2007 werd hij gevraagd hetzelfde te doen bij het blad Sportweek, waarbij hij samenwerkte met uitgever Jan Paul de Wildt. Het doel was om dé sportuitgeverij van Nederland te worden. Dit doel werd onder andere bereikt door het beleid aan te passen. Sportweek werd gefuseerd met NU.nl tot NUSport.nl. Toen Richard in 2012 vertrok was NUsport.nl de grootste sportsite van Nederland. Inmiddels had Richard ook mede aan de wieg van hockey.nl en schaatsen.nl gestaan. Vanuit Sanoma Uitgevers maakte Richard Plugge begin 2012 de overstap naar de Rabobank wielerploeg, alvorens de ploeg over te nemen.

De organisatie van Team Visma | Lease a Bike maakte onder leiding van Plugge grote stappen. De ultieme beloning kwam in 2022: de ploeg won in de Tour de France de gele, groene en bolletjestrui. Wie dacht dat het niet mooier kon, kwam bedrogen uit. Een jaar later won het team het algemeen klassement van de Tour de France, de Giro d’Italia én de Vuelta. De Grand Tour Trilogie was voltooid. In de Ronde van Spanje bestond de top-3 bovendien volledig uit renners van Plugges ploeg. Ook een unicum.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Richard Plugge inhuren als spreker?

Binnen Visma | Lease Bike staan innoveren, kennis delen, talentontwikkeling en krachten bundelen centraal. Niet alleen op sportief gebied, maar ook in commercieel en communicatief opzicht Er heerst een nieuwe topsportcultuur, die dankzij grote toewijding, ontwikkeling en sportieve prestaties ‘Nederlands trots’ als belangrijke kernwaarde uitdraagt. In zijn presentatie maakt Richard de link tussen topsport en bedrijven door te vertellen over dromen met een deadline, cultuur, visie, betrokkenheid, persoonlijke groei en de juiste mensen op de juiste plek.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Richard Plugge

Wat klanten zeggen over
Richard Plugge

Sprekers zoals Richard Plugge

Richard Plugge boeken?