Ruben Jongkind

Voormalig Hoofd Talentenontwikkeling Ajax

Ruben Jongkind is schrijver van het Plan Cruijff en stond in die hoedanigheid samen met Wim Jonk dicht bij Johan Cruijff in de laatste jaren van zijn leven. Bij Ajax was hij als Hoofd Talentontwikkeling verantwoordelijk voor de implementatie van het Plan Cruijff in de jeugdopleiding. Met zijn academische achtergrond en ervaring als consultant en trainer is Ruben Jongkind in staat de unieke kennis van Cruijff over voetbal te vangen in conceptuele modellen en de vertaling te maken van topsport naar bedrijfsleven en omgekeerd. Hedendaags is Ruben directeur Opleidingen en Samenwerkingen bij F.C. Volendam.

Als zoon van een Spaanse moeder en Nederlandse vader verenigt Ruben Jongkind passie en analytisch vermogen. Naast zijn carrière als bedrijfskundig consultant spendeerde Ruben wekelijkse vele trainingsuren als triatleet, wat uitmondde in een carrière als trainer/coach. Na een succesvolle periode in de atletiek en het amateurvoetbal volgde een positie in de Ajax jeugdopleiding als individueel trainer. In samenwerking met Wim Jonk wist hij grote vooruitgang te boeken met toptalenten als Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Daley Blind. In 2009 coachte Ruben ook Bram Som, Nederlands recordhouder op de 800 meter, terug naar de mondiale elite. Dit proces leerde hem zoveel over individuele topsportbeleving, dat hij besloot zijn kennis over individuele topsport en het ontwerp van organisaties te combineren en toe te passen in zijn werk met de voetbaltalenten van Ajax. Vanuit deze gedachte startte Ruben’s samenwerking met Johan Cruyff en Wim Jonk en werd gezamenlijk het “Plan Cruyff” geschreven. Ruben werd aangesteld als Hoofd Talentontwikkeling en verantwoordelijk gemaakt voor de implementatie van het plan in de jeugdopleiding. Van 2012 tot 2016 gaf hij vorm aan deze implementatie, waarmee hij de jeugdopleiding en de club als geheel revolutionaliseerde. In samenwerking met Hoofd Jeugdopleiding Wim Jonk werd de structuur en de cultuur van de Ajax jeugdopleiding fundamenteel hervormd, met de introductie van een nieuwe filosofie waarin de speler en zijn ontwikkeling in alle opzichten (organisatie en processen) centraal kwam te staan. Ruben is houder van universitaire graden in de Milieuwetenschappen (MSc.) en in de Bedrijfswetenschappen (MScBA).

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Ruben Jongkind inhuren als spreker?

Als verantwoordelijke voor het invoeren van Plan Cruijff binnen de jeugdopleiding van Ajax, was Ruben de spil in het web en heeft tientallen presentaties en workshops gegeven zowel binnen de organisatie als voor het bedrijfsleven. Ruben geeft in zijn presentaties unieke inzichten hoe de individuele benadering van talentontwikkeling en de gevolgen daarvan voor processen, organisaties kunnen helpen bij hun strategisch personeelsbeleid en de inrichting van hun structuur.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Ruben Jongkind

Wat klanten zeggen over
Ruben Jongkind

Sprekers zoals Ruben Jongkind

Ruben Jongkind boeken?