Christijn Groeneveld

Voormalig schaatser, rolstoeltennisser

Ooit was hij een topschaatser. Een kampioen zelfs. Nog steeds, want hij is nog altijd de regerend Nederlands kampioen natuurijs, een titel die hij in 2013 behaalde. Een stoere schaatskampioen bij wie het noodlot toesloeg, waardoor hij moest leren leven met een dwarslaesie. Die tegenslag heeft hem gemaakt tot de veelzijdige, veerkrachtige en zelfstandige persoon die hij nu is.

"Het gaat niet om hoe je valt, maar om hoe je opstaat"

In 2021 deed Christijn opnieuw mee aan een Nederlands kampioenschap. Nu op de tennisbaan. In een rolstoel, vanwege de dwarslaesie die hij opliep na een trainingsongeval met schaatsen. De revalidatie die volgde, benaderde hij als topsport. Een lange weg om weer je benen te kunnen voelen en een paar stapjes te kunnen maken. Om een nieuwe rol in de maatschappij te vinden en om te gaan met arbeidsuitdagingen.

Met zijn leven als voorbeeld kan Christijn bevlogen (en op een luchtige manier) vertellen over het herstel in lichaam en geest, omgaan met veranderingen in het leven en het creëren van nieuwe mogelijkheden. En over hoe je gedurende zo’n traject verborgen (creatieve) talenten kunt ontdekken en nieuwe uitdagingen durft aan te gaan. En dat allemaal zonder jezelf te verliezen.

De creatieve ziel van Christijn uit zich momenteel in fotografie en media. Ook is hij heel actief in het mobility-netwerk, waar hij veel aandacht besteedt aan het thema inclusiviteit in het bedrijfsleven. Groeneveld beschikt ook over een gezond gevoel voor humor, zoals blijkt uit de titel die hij verzon voor het fotoboek dat hij zelf over zijn leven maakte: ‘Op mijn plaat’ (2018).

Christijn Groeneveld (1984): van topschaatser naar rolstoeltennisser
Christijn Groeneveld (16 november 1984) is een voormalige topschaatser uit Heerhugowaard. Hij woont tegenwoordig in Amsterdam en werkt als contentmaker op de marketingafdeling van een multinational. In de jaren na zijn ongeluk was hij enige tijd assistent-bondscoach bij de KNSB en werkte hij in het social mediateam van de ploeg van Ireen Wüst. De NOS maakte in 2016 deze aangrijpende documentaire over hem. In 2024 verschijnt zijn biografie (bij uitgeverij Volt).

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Christijn Groeneveld inhuren als spreker?

Het veelzijdige levensverhaal van Christijn Groeneveld (1984) zal elke publiek raken en inspireren. In zijn openhartige presentatie vertelt Christijn over zijn weg naar de topsport, zijn carrière als marathonschaatser van de befaamde BAM-ploeg en langebaanschaatser bij TVM (de ploeg van Sven Kramer en Gerard Kemkers), en over zijn nieuwe leven, met een dwarslaesie.

Een kippenvelverhaal over het ontdekken van je talent, de wilskracht om het beste eruit te halen en over het omgaan met tegenslag. Een verhaal over hoe zijn passie voor de schaatssport hem tot grote hoogten bracht, maar er ook voor zorgde dat zijn wereld door één ongelukkig moment, in één harde klap, totaal op z’n kop stond.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Christijn Groeneveld

Wat klanten zeggen over
Christijn Groeneveld

Sprekers zoals Christijn Groeneveld

Christijn Groeneveld boeken?