Jetze Plat

Paralympisch kampioen triathlon

Jetze Plat behoort in twee verschillende sporten bij de absolute wereldtop. Vijfentwintig jaar geleden werd hij geboren met een beperking aan beide benen. Al vanaf zijn vijfde zit Jetze op een handbike en in 2000 klonk zijn eerste startschot bij een wedstrijd in het Amsterdamse Vondelpark. De resultaten liegen er ondertussen niet om. Zo won hij als enige mannelijke atleet, twee medailles in twee verschillende sporten, tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Goud in de triathlon en brons met het handbiken.

"Alles of Alles"

Op 10 juni 1991 werd Jetze geboren met een beperking aan beide benen. Ondanks dat heeft Jetze een redelijk normale jeugd gehad en ving zijn bovenlichaam de tekortkomingen van zijn benen op. Door zijn geboorteafwijking is Jetze in aanraking gekomen met het handbiken. Daarnaast deed Jetze ook aan zwemmen en waterpolo. De handbike begon voor Jetze als vervoersinstrument, vervolgens als een sportinstrument en momenteel dient het als topsportinstrument. Na het behalen van zijn VMBO-t en MBO4 fijnmechanische technische opleiding heeft Jetze sport gecombineerd met een parttime baan. Niet lang daarna ging de focus volledig naar de topsport. Jetze is geïnteresseerd in het opzoeken van zijn eigen grenzen, welke steeds iets verder gelegd worden. Voor een gesteld doel moet uiteindelijk alles wijken, zodat dit doel ook bereikt kan worden. Dit is een extra belangrijk onderdeel van de topsport. ‘Alles of alles’ is iets wat Jetze graag uitdraagt.

Jetze kwalificeerde zich voor twee Paralympische Spelen, namelijk: Londen 2012 (4e en 8e plaats bij het handbiken) en Rio de Janeiro 2016 (Goud bij de triathlon en brons naast een 6e plaats bij het handbiken). Het ontwikkelen van een eigen carbon handbike, veel uren doorbrengen in een hoogtetent en het (nog beter) mentaal voorbereiden voor belangrijke wedstrijden zijn belangrijke punten geweest in zijn ‘Road to Rio’. In 2017 wordt Jetze Wereldkampioen Handbiken en Triathlon. Ook wint hij de IronMan in Hawaii in een recordtijd. Zijn prestaties blijven niet onopgemerkt want hij wordt in 2017 en 2019 ook Paralympisch sporter van het jaar.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Jetze Plat inhuren als spreker?

Hoe maakt Jetze van zijn fysieke beperking zijn kracht? Hoe ontstonden oplossingen? Welke weg bewandelde hij om op absoluut topniveau te presteren als sporter? Jetze is inzetbaar als spreker, die vertelt uit ware passie. Met zijn verhaal wilt hij graag motiveren, inspireren en laten zien dat (Paralympische) topsport meer is dan alleen hard trainen. Alles of alles. Nooit opgeven. Hij is inzetbaar voor het geven van presentaties, interviews en/of tafelgesprekken.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Jetze Plat

Wat klanten zeggen over
Jetze Plat

Sprekers zoals Jetze Plat

Jetze Plat boeken?