Edwin van Calker

Bondscoach van het Chinese bobslee team

Edwin van Calker is sinds enkele jaren zeer succesvol piloot en algemeen manager van het Nederlandse bobsleeteam. Als algemeen manager stuurt Edwin verschillende specialisten uit het team aan om zo het maximale uit de ploeg te halen. Als voormalig atleet stuurt en dirigeert hij zijn 2- en 4-mans bob in volle vaart naar beneden. Ambitieus en gedreven beoefent Edwin van Calker zijn topsport. Daarnaast is Edwin afgestudeerd econoom en heeft jaren gewerkt als vermogensbeheerder bij Aegon. Verder richt hij zich op talentontwikkeling, het liefst door zijn kennis over te dragen aan talentvolle jeugd. Begin 2015 is Edwin coach geweest van de Bob en Slee Bond Nederland, om de jeugd klaar te stomen voor de toekomst.

"Van een lat lager leggen is nog nooit iemand hoger gaan springen"

Edwin van Calker is piloot van het snelste Nederlandse Bobsleeteam ooit. Zowel bij de 2-mans als 4-mans bob is Edwin van Calker verantwoordelijk voor het sturen tijdens de afdaling. De sportcarrière van Edwin begon echter niet met bobsleeën. Vanaf jongs af aan beoefende hij atletiek. Met name op de sprintnummers en de 10-kamp was hij succesvol. Toen hij de internationale top naderde werd hij in 2001 gevraagd om het Nederlandse bobsleeteam te komen versterken. Als atleet had hij nooit eerder een afdaling gemaakt. Zijn eerste afdaling was een waar avontuur. Als remmer stapte Edwin van Calker in voor zijn eerste afdeling. In 2002 mocht hij mee naar de Olympische Spelen in Salt Lake City. Het Olympische vuur was aangewakkerd. In 2003 besloot Edwin van Calker zelf te gaan sturen. Eerst in een twee- en later in een viermans bob. Hij stuurde zijn bobs naar het podium tijdens een Wereldbekerwedstrijd in Koningssee en een zevende plaats op het WK. Edwin heeft als stuurman een lange en intensieve voorbereiding gehad naar de Olympische Spelen van Vancouver in 2010. Hij zou zowel de twee- als de viermansbob besturen. Na een reeks van behaalde tegenvallende resultaten van de tweemansbob (het Nederlandse tweetal werd uiteindelijk veertiende) besloot Van Calker niet te starten in de viermansbob. Hij voelde zich te onzeker over zijn stuurmanscapaciteiten op de gevaarlijke Olympische baan. Hierdoor moest dit team van deelname worden teruggetrokken. In 2014 was hij deelnemer van het Olympisch avontuur met zijn eigen bobteam in Sotsji, waarvan hij naar teamlid ook algemeen manager is. Naast zijn topsportcarrière studeerde Edwin van 1999 tot 2007 aan de Rijksuniversiteit in Groningen en ging daarna aan de slag als vermogensbeheerder bij Aegon. Na de Spelen in Vancouver kon hij het werk bij Aegon en zijn eigen team niet meer combineren. Hij besloot voor de volle 100% voor de sport en zijn team te gaan om nog één keer alles eruit te halen! In mei 2015 was hij in De Kleine Komedie te zien in het theaterprogramma ‘Sportmonologen’ waarbij hij in vijftien minuten zijn persoonlijke verhaal vertelde. Per 1 augustus 2015 is Edwin werkzaam als technisch directeur van schaatskoepel I-skate. Hij is hierbij verantwoordelijke voor de sporttechnische zaken van de organisatie waar onder meer Team beslist.nl, Team AfterPay en Koopjesdrogisterij en de marathonploeg onder vallen. Verder is Edwin per januari 2016 trainer van het bobsleeteam van China.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Edwin van Calker inhuren als spreker?

Edwin van Calker vertelt in zijn presentatie over de voorwaarden voor een goede race. Daarnaast legt hij uit hoe het is om naar een prestatie toe te leven die door gevoel en onzekerheid niet uitgevoerd kon worden. Hoe maak je keuzes voor veiligheid en hoe ga je om met een dergelijke tegenslag? Edwin is inzetbaar voor presentaties die o.a. gaan over ondernemerschap, innovatie, teamwork, het nemen van beslissingen en doelen stellen. Verder geeft hij trainingen rondom veiligheid en clinics.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Edwin van Calker

Wat klanten zeggen over
Edwin van Calker

Sprekers zoals Edwin van Calker

Edwin van Calker boeken?