Erben Wennemars

Meervoudig Wereldkampioen schaatsen en analist

Wanneer Erben binnenkomt, voel je de energie die hij met zich meebrengt. Het is de energie van iemand die overal kansen ziet, altijd een stapje verder gaat en zijn toehoorders meekrijgt in een zoektocht naar de magie. De magie die zo belangrijk is; in het dagelijks leven, op de werkvloer en binnen de sport. Want zonder de magie, zonder de passie, zonder bewustzijn van de weg naar een doel, is niets van waarde en wordt een winnaar nooit een kampioen.

Met vallen en opstaan heeft hij tijdens zijn sportcarrière geleerd wat winnen is, wat je kunt bereiken als alles moet wijken voor een groter doel. Maar pas daarna leerde hij waar het echt om gaat en dat de grootste tegenslagen de mooiste groeimomenten kunnen zijn.

Erben Wennemars heeft zich na het beëindigen van zijn imposante schaatscarrière altijd ingezet voor een gezond en fit Nederland. Zo is hij onder meer ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport, JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst, de Gezonde Sportkantine en The Daily Mile. Hij loopt marathons, geeft schaats- en fietstraining aan jeugd, is analist en commentator bij NOS sport en weet als geen ander wat het belang van bewegen is.

"Een winnaar is nog geen kampioen"

Erben Wennemars heeft en geeft energie en dat zat er al vroeg in. Als zoon van een melkveehouder groeide hij op met het motto: als je iets wil, doen moet je er wat voor over hebben. Op de boerderij moet je soms leven met wat de omstandigheden je geven. Daardoor heeft hij de veerkracht ontwikkeld waar hij als topsporter, maar ook als vader, partner, ondernemer en coach nog dagelijks de vruchten van plukt. Wie weerbaar is, kan alles aan. Zoals hij ooit in een televisie-interview zei: “Ik heb niet de kracht van Gerard van Velde, niet de mooie slag van Jan Bos, maar ik ben wel verrekte taai.” Het zat in zijn slag als schaatser: krachtig, ongeduldig en getergd. Wennemars wilde winnen. En dat deed hij. Jarenlang domineerde hij op de korte afstanden. Hij was acht keer wereldkampioen en behaalde tweemaal brons op de Olympische Spelen van Turijn. Tijdens en na zijn sportcarrière won hij prijzen zoals de Majoor Bosschardt prijs (voor zijn inzet voor het Jeugdfonds Sport waardoor alle kinderen de mogelijkheid krijgen om te sporten), de Pahud de Mortanges prijs (voor meest voorbeeldige Nederlandse sporter tijdens Olympische Spelen), maar ook de Jaap Eden trofee (voor sportman van het jaar). Hij ontving daarnaast drie keer de Ard Schenk Award als schaatser van het jaar. Van 2010 tot 2022 was hij werkzaam als radioverslaggever- en presentator voor BNN\Vara op RadioNPO1. En sinds 2009 als analist en commentator op televisie bij het schaatsen en tijdens de Olympische spelen voor de NOS. Daarnaast schrijft hij tijdens het schaatsseizoen columns voor het AD over de door hem zo geliefde sport. Zijn droom is om nog een keer de Elfstedentocht te winnen. Want: “je moet nooit stoppen met dromen.”

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Erben Wennemars inhuren als spreker?

Niet op voorhand het doel belangrijk maken, maar bezig zijn met de bedoeling, dat is zijn boodschap. Als de bedoeling geladen is, kun je vervolgens keihard voor de winst gaan. Dan is de weg vrij onbegane paden te verkennen. “De essentie van topsport is buiten de lijntjes kleuren. Dan ben je op weg naar waar anderen nog nooit geweest zijn.” Erben Wennemars verstaat de kunst van het vertellen van een verhaal, waarbij hij zijn publiek nadrukkelijk betrekt. Hij heeft geen powerpoint of imponerend filmpje nodig om zijn boodschap over te brengen en is niet wars van een gezonde dosis zelfrelativering. Hij boeit en raakt zijn publiek elke keer weer. Erben Wennemars is enthousiast, gedreven en ambitieus. In zijn presentaties vertelt hij over zijn carrière, letterlijk van vallen tot opstaan. Centraal hierin staan thema’s als persoonlijke ontwikkeling, passie, intrinsieke motivatie en grenzen verleggen. Benieuwd wat Erben Wennemars kan betekenen voor jouw merk op social media? Bekijk zijn profiel op Influencers of Sports.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Erben Wennemars

Wat klanten zeggen over
Erben Wennemars

Sprekers zoals Erben Wennemars

Erben Wennemars boeken?