Ireen Wüst

Meest succesvolle olympiër in geschiedenis van vaderlandse sport

Van hardop dromend meisje tot een zeldzaam fenomeen, telkens betoverd door de magie van de vijf ringen. Met gouden medailles op vijf opeenvolgende Olympische Spelen is Ireen Wüst de succesvolste olympiër aller tijden. Ze is sociaal, een familiemens, emotioneel, hard, kwetsbaar, verantwoordelijk, liefhebber, een grootheid, gevallen, opgestaan, verlaten, gelauwerd. ‘Ik heb alles meegemaakt in mijn leven als topsporter: als underdog winnen, winnen terwijl je al aan de top staat, een burn-out, een eigen team oprichten, niet winnen terwijl iedereen het verwacht, depressief zijn, winnen als het eigenlijk niet kan, als de – door jezelf en van buitenaf opgelegde – druk het hoogst is. En het omgaan met het grootste verlies: het overlijden van mijn beste maatje.’ Ireen Wüst: haar inspiratieverhaal doet je nadenken.

"Wees dankbaar en geniet van de route die je volgt"

Het Nederlandse publiek maakte voor het eerst kennis met Ireen Wüst in het seizoen 2004/2005. Op achttienjarige leeftijd debuteerde de in Brabant geboren Wüst op het Nederlands Kampioenschap Allround met een derde plaats. In het seizoen daaropvolgend maakte zij samen met Sven Kramer de overstap van Jong Oranje naar de commerciële schaatsploeg van TVM. Wüst kende een stormachtige ontwikkeling. Op jonge leeftijd stond zij al aan de internationale top. Negentien lentes jong werd Ireen Olympisch Kampioene op de 3000 meter.

Daarna volgden vele Nederlandse, Europese en Wereldtitels. Na een moeizaam seizoen in 2008/2009, waarin zij overtraind raakte, kwam ze ijzersterk terug door in 2010 haar tweede Olympische titel te behalen op de 1500 meter in Vancouver. Tijdens de Spelen van Sotsji2014 werden twee gouden medailles omgehangen, op de 3000 meter en na de ploegenachtervolging. Zilveren medailles waren er op de 1000, 1500 en 5000 meter.

In mei 2014 nam Ireen afscheid van de succesvolle schaatsploeg TVM en sloot aan bij Team Continu van de schaatscoaches Marianne Timmer en Gianni Romme, waar zij bijna een jaar mee heeft samengewerkt. In april 2015 startte zij haar eigen schaatsploeg – Team4Gold – een naam die eind december 2015 veranderde in Justlease.nl. Ook dit bleek weer een succesvol traject, want voor de vierde Olympische Spelen op rij behaalde Ireen goud en won ze daarnaast ook nog twee zilveren medailles.

In 2020 won ze voor de vijfde keer de 1500 meter op het WK – in Salt Lake City – en voor de zevende keer het WK allround. Als schaatsster van Team Reggeborgh heeft Ireen Wüst tijdens haar laatste Olympische Spelen – Peking 2022 – historie geschreven met goud op de 1500 meter. In een olympisch record won de toen 35-jarige deze afstand en pakte hiermee haar vijfde olympische titel op rij. Ze is hiermee de enige sporter die vijf Winterspelen op rij een olympische titel heeft veroverd. Samen met Irene Schouten, Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud won ze in Peking brons op de ploegenachtervolging.

Sinds Ireen haar actieve loopbaan heeft beëindigd, is zij werkzaam voor Team NL Centrum Noord en NOC*NSF.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Ireen Wüst inhuren als spreker?

Ireen Wüst is beschikbaar voor het geven van een lezing, waarbij ze openhartig vertelt over haar carrière. De ups & downs, de weg naar succes, het omgaan met tegenslagen, grenzen verleggen en de wil om te winnen. Daarnaast geeft Ireen, die na haar loopbaan als mentor bij schaatsploeg TalentNED haar nalatenschap inzet, op enthousiaste wijze schaatsclinics. ‘Aan elke Olympische Spelen hangt een les. In een persoonlijk verhaal tracht ik open en eerlijk de lessen die ik heb geleerd, over te brengen. Zoals ‘nee’ leren zeggen en grenzen te stellen, de kracht uit jezelf halen, zorgen dat je identiteit niet afhankelijk is van wat je presteert. En dat je geniet van de route en de processen waarin je zit.’

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Ireen Wüst

Wat klanten zeggen over
Ireen Wüst

Sprekers zoals Ireen Wüst

Ireen Wüst boeken?