Jacco Verhaeren

Bondscoach Franse zwembond

Jacco Verhaeren is Nederlands meest succesvolle sportcoach. Jacco behaalde o.a. met Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo tien gouden Olympische medailles. Jacco is dan ook terecht benoemd tot ‘Coach van het decennium’. Vanaf januari 2014 heeft Jacco ook vele grote successen behaald als bondscoach van het Australische zwemteam.

acco Verhaeren coachte Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Ranomi Kromowidjojo en de estafettedames naar meerdere historische Olympische titels. Al op jonge leeftijd ging hij de samenwerking met Pieter van den Hoogenband en vele andere topzwemmers aan. Voor zowel Jacco als Pieter was het een ontdekkingstocht. Beiden hadden weinig ervaring op jonge leeftijd, maar vormden samen een ijzersterke combinatie die uitgroeide tot de meest innovatieve, professionele en winnende organisatie in zwemmen. Pieter van den Hoogenband ontwikkelde zich onder leiding van Jacco Verhaeren naar de internationale top, met als hoogtepunten het winnen van de 100 en 200 meter vrije slag, in wereldrecords, tijdens de Spelen van Sydney in 2000 en vier jaar later de prolongatie van zijn 100 meter Olympische titel in Athene, 2004. Ook Inge de Bruijn zwom enige tijd onder zijn leiding en in 2012 behaalde Ranomi Kromowidjojo ook nog gouden medailles op de 50 en 100 meter vrije slag tijdens Olympische Spelen in Londen.

Jacco Verhaeren werkt planmatig naar zijn doelen (piek prestaties) in samenwerking met experts waarbij kennisdeling in teamverband de sleutelbegrippen zijn. Vanaf maart 2006 was Jacco, naast dagelijkse coaching, technisch directeur bij de Nederlandse Zwembond (KNZB). Hier stuurde hij zowel het trainingscentrum in Amsterdam als het Nationaal Zweminstituut in Eindhoven aan. Daarnaast neemt hij vanaf 2009 ook zitting in de Technische Commissie van de FINA, de Wereld Zwembond, die zich met name richt op de ontwikkeling van de algehele zwemsport. In november 2012 besluit Jacco zich compleet te focussen op zijn taak als technisch directeur en stopt met het individueel begeleiden van topzwemmer(ster)s. Vanuit zijn functie als technisch directeur houdt Jacco zich bezig met, een nieuwe visie op diplomazwemmen, talentontwikkeling en organisatie & beleid van het Nederlands zwemmen. Sinds 1 januari 2014 is hij in dienst getreden als bondscoach van de Australische zwembond.

Onder Verhaeren werd Australië weer een grootmacht in het zwemmen die onder zijn leiderschap tijdens diverse WK’s en de Olympische Spelen in Rio alleen Amerika voor zich hoefde te dulden op de medaillespiegel. Zijn laatste jaar bij het team van Australië was in 2019 waar zij het Wereldkampioenschap in Korea afsloten met vijf gouden, negen zilveren en vijf bronzen medailles. Jacco heeft er voor gezorgd dat Australië van een plek vier of vijf weer constant naar plek twee is gestegen op de wereld toernooien. Dit was een mooie opmaat naar de Olympische Spelen van Tokio 2020 die om inmiddels bekende redenen uitgesteld werden. Vanaf september 2021 is Jacco Verhaeren eindverantwoordelijk voor de nationale zwemploeg van Frankrijk. Verhaeren moet voor de zwemmers in het binnenbad en het open water een traject uitstippelen richting de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Jacco neemt je in zijn presentaties mee in zijn reis als topcoach naar het werken en veranderen van een team binnen een andere cultuur. Presteren onder druk en met veel verwachtingen, plannen naar prestaties, trainen om beter te worden, innoveren om te accelereren, persoonlijk en team leiderschap, legacy en de balans tussen het excellerende individu en teambelang komen allemaal voorbij.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Jacco Verhaeren inhuren als spreker?

Jacco Verhaeren is een charismatische spreker en geeft presentaties over onder andere leidinggeven aan een team, presteren onder druk, leiderschap, talentontwikkeling en samenwerken. Presenteren in het Engels is na 7 jaar Australië uiteraard ook geen probleem.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Jacco Verhaeren

Wat klanten zeggen over
Jacco Verhaeren

Sprekers zoals Jacco Verhaeren

Jacco Verhaeren boeken?