Jeroen Otter

Ex-bondscoach van de Nederlandse shorttrack(st)ers

Weinig sporten die zoveel aan populariteit en zichtbaarheid wonnen als shorttrack. Onder leiding van bondscoach Jeroen Otter oogstte ons land op zowel de individuele onderdelen als de team-aflossing een rits gouden medailles op WK’s en Olympische Spelen. Maar onderweg was er ook het drama rond Sjinkie Knegt en de plotse dood van Lara van Ruijven. ‘Successen zijn mooi, maar door zulke heftige momenten trekt een team nóg meer naar elkaar toe’, zegt Otter. ‘En daar ligt telkens de kracht: het individu het belang van het team laten inzien en voelen. Door te durven delen, durven te geven, waardoor je iets terugkrijgt’.

"Zonder prikkels val je in slaap"

Jeroen Otter werd zelf wereldkampioen shorttrack op het onderdeel relay (aflossing) en vertrok na zijn carrière naar de Verenigde Staten met maar één opdracht vanuit de Amerikaanse bond: relay-medailles winnen bij zowel de dames als heren. Hij slaagde. Na zes jaar USA en drie jaar in Canada, stelde de KNSB Otter in 2010 aan als bondscoach. De daaropvolgende seizoenen werd Nederland toonaangevend in Europa en op de Spelen van 2014 won Sjinkie Knegt de eerste Olympische medaille voor Nederland. Vele successen op EK’s, WK’s en wereldbekerwedstrijden volgden. Tijdens de Spelen van PyeongChang in 2018 wist het team van Otter zes medailles te winnen, met onder meer Suzanne SchultingJorien ter MorsSjinkie Knegt en Yara van Kerkhof. Ook op de Winterspelen van Beijing kende Oranje weer een uitstekende oogst, met als meest bijzondere de gouden medaille op de relay, met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. Na de huldiging gaven de vier een kusje in de lucht, richting hun in juli 2020 aan een auto-immuunziekte overleden teammaatje Lara van Ruijven. ‘Ze was de bindende factor in het team. En wat ik bijzonder vond: ze was heel lief. Die eigenschap zie je niet veel in de topsport’, zei Otter over haar. Zijn schaats(st)ers moesten flink incasseren en toonden intense saamhorigheid en veerkracht. ‘Alles is onmogelijk, totdat iemand het doet.’

Na alle successen met de Nederlandse shorttrackers is Jeroen Otter tijdens het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar 2022.

Sinds april 2023 is hij de nieuwe coach van de coaches bij de NOCNSF. Hierbij zet hij zijn expertise en kennis voor de Nederlandse topsport.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Jeroen Otter inhuren als spreker?

Met zijn ervaring als zowel topsporter en coach kan Jeroen Otter als geen ander vertellen over het bereiken van doelen, het omgaan met tegenslagen, het ontwikkelen van talent en het werken in teamverband. Hij weet te motiveren en welke omstandigheden er nodig zijn om een team zo goed mogelijk te laten functioneren, waarbij innovatie centraal staat. Het adagium van voormalig Formule 1-coureur Mario Andretti is op Otter’s lijf geschreven: If everything seems under control, you’re not going fast enough. ‘Met een team van twintig atleten en tien stafleden gaat het om perceptie, de impact van verwachtingen op ontwikkelingen en presteren én de sturing die daaruit ontstaan. Jouw verwachtingen beïnvloeden de werkelijkheid. Mede daarom is jouw houding als coach, als leraar, werkgever of leidinggevende, ten opzichte van jouw pupil, leerling of werknemer zó belangrijk. Het is mens-eigen om vooraf een mening te hebben en als je die uitstraalt, beïnvloed je de ander. Daarom is het goed de kracht daarvan te beseffen. Jorien ter Mors deed wat eenieder voor onmogelijk hield; Als eerste atleet ooit op een Olympische Spelen medailles te winnen in twee verschillende sporten.’

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Jeroen Otter

Wat klanten zeggen over
Jeroen Otter

Sprekers zoals Jeroen Otter

Jeroen Otter boeken?