Katja Staartjes

Bergbeklimmer, expeditieleider en coach

Katja Staartjes beklom een aantal van de hoogste toppen ter wereld, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Verder volbracht zij als een van de eersten ter wereld de 2000 km lange Great Himalaya Trail. Maar ook ervaarde zij wat het betekent om in het aanzicht van de top om te keren, en je grenzen te erkennen. In 2015 was zij terplekke, toen Nepal getroffen werd door een verwoestende aardbeving van 7,8 op Richter. Sindsdien zet zij zich als vrijwilliger in voor het land.

Katja gaf haar vaste managementbaan op voor het klimmen, en wisselde de expedities jarenlang af met interim management-opdrachten. Tegenwoordig werkt zij behalve als spreker, als coach voor leiders en teams. Van haar verschenen vier boeken. ‘Topteams’ bereikte de shortlist van ManagementBoek 2020.

"Heb het lef van koers te veranderen"

Katja Staartjes is de eerste Nederlandse vrouw die Mount Everest beklom. Ze bereikte vier toppen hoger dan 8000 meter en leidde een aantal expedities. Daarnaast volbracht ze de Great Himalaya Trail, een extreme bergtocht te voet van 2000 km. In 2015 werd een expeditie ondernomen naar de nauwelijks beklommen berg Gurla Mandhata; dit project werd afgebroken door de aardbeving in Nepal (7,8 op Richter). Zij zet zich sindsdien intensief in voor de wederopbouw en ontwikkelingshulp aan het Himalaya-land. Katja is door de Nepalese overheid benoemd tot goodwill ambassadeur voor het land.

Voordat Katja Staartjes het hooggebergte opzocht studeerde ze aan de Landbouw Universiteit en maakte deel uit van de Nationale atletiek selectie. Na haar studie vervulde ze diverse managementfuncties bij Campina en het UMC Utrecht en werkte jaren als interim-manager in zowel bedrijfsleven als publieke sector. Tegenwoordig werkt Katja behalve als spreker als trainer en coach voor leiders en teams.
De bergbeklimster schreef de boeken ‘Hoog Spel’, ‘Lopen over de grens’, ‘Top-inspiratie’ (tevens in het Engels) en ‘TOPTEAMS – Samen Bergen Verzetten’. Dit laatste boek, vol prachtige foto’s, stories en inspirerende quotes, bereikte de shortlist voor de verkiezing van ManagementBoek 2020. Het boek is een prachtig relatiegeschenk.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Katja Staartjes inhuren als spreker?

Boven de 8000 meter zijn de omstandigheden extreem en leef je op het scherpst van de snede. Juist dat maakt klimexpedities de ultieme test op gebied van leiderschap, teamwork en omgaan met tegenslag en verandering. Katja Staartjes neemt je met adembenemende beelden en verhalen mee naar de Himalaya. Met haar management-ervaring maakt zij de vertaalslag van haar avonturen naar de praktijk in organisaties, waarbij nadruk op bepaalde thema’s mogelijk is. Ook kan interactie worden ingebouwd via vraagstukken, stellingen of oefeningen. Een lezing kan worden uitgebreid met een klimclinic in een klimhal.

“In een steeds complexere samenleving met teams die steeds meer op afstand van elkaar werken, wordt een goede samenwerking des te belangrijker. Teamwork vraagt als eerste om vertrouwen en open communicatie. Maar samenwerken is bepaald niet altijd makkelijk; gedoe hoort erbij. Het komt aan op incasseren en verschillen overbruggen. Uiteindelijk ligt de kern van teamwork in commitment, voor het gezamenlijke doel én voor elkaar. Want juist door iets voor elkaar over te hebben, kom je samen verder dan alleen.”

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Katja Staartjes

Wat klanten zeggen over
Katja Staartjes

Sprekers zoals Katja Staartjes

Katja Staartjes boeken?