Marc Lammers

Gouden hockeycoach

‘Waar je struikelt, ligt je schat begraven… Je kunt blijven zeuren en ergens in blijven hangen, maar je moet op zoek naar de oplossing.’ Marc Lammers is zelf hét voorbeeld van de moderne coach en verrijkte de sport met talrijke innovaties. ‘Ik leg daarbij tevens verantwoordelijkheid bij de spelers en bij het personeel. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe je een team, in de sport en het bedrijfsleven, in de flow krijgt. Ik maak vanuit die wetenschap de vertaalslag naar actiepunten.’

"Een duidelijke structuur biedt ruimte voor avontuur"

Voordat Marc Lammers hockeycoach werd, heeft hij zelf niet onverdienstelijk gehockeyd. Met zijn club Den Bosch wist hij zowel de Nederlandse als de Europese titel te pakken. Daarnaast kwam Marc Lammers vijf keer uit voor het Nederlands team. Als coach gaf hij leiding aan het nationale damesteam van Spanje, alvorens hij na de Olympische Spelen van Sydney (2000) de overstap maakte naar Nederland, waar hij een indrukwekkende staat van dienst op bouwde. In 2008 werd hij beloond voor al zijn inspanningen. Hij haalde met de hockeyvrouwen het hoogst haalbare: een gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking. Van 2012-2014 werkte hij als bondscoach van de Belgische hockeymannen. Per 1 augustus keert Marc terug bij HC Den Bosch als hoofdcoach. De sinterklaasstick, lammeren, de hartslag BH en de strafcornerbril zijn enkele van zijn baanbrekende ideeën die binnen de hockeysport tot grote veranderingen hebben geleid. Ook op het gebied van coaching en leiderschap zit Marc Lammers niet stil. ‘Sometimes you win, sometimes you learn’. Niet veranderen is stilstaan. Het team of de organisatie die zich het best weet te ontwikkelen, zal de concurrentie verslaan! Door kansen te zien in plaats van bedreigingen en flexibel om te gaan en in te spelen op de veranderende omgeving kan veel winst geboekt worden. Marc blijft zich ontwikkelen, in methodes als NLP en systemisch werken. Sinds jaren is hij coach van het Solar Team van TU Delft. ‘Een zelfsturend team, dat ik op het gebied van communicatie begeleid.’ Hij is tevens consultant bij een aantal voetbalclubs, waaronder Manchester City. Hij voorziet ze van advies met betrekking tot innovaties in het voetbal.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Marc Lammers inhuren als spreker?

Tijdens zijn presentatie spreekt Marc Lammers enthousiast en vol passie over zijn visie op coaching, innovatie, leiderschap, samenwerken en grenzen verleggen, waarbij hij voorbeelden uit de praktijk toepasbaar maakt richting bedrijfssituaties. Dat beschrijft hij ook in zijn boek Flow, van goed naar goud. Marc staat bekend om zijn pakkende uitspraken als ’Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus’, ‘Yes, een crisis’, ‘Zonder innovaties word je nooit kampioen’, ‘Van feedback naar feedforward’ en ’Van een acht een tien maken’. En… ‘Mensen willen best veranderen, maar mensen willen niet veranderd worden’, doelt hij op het creëren van eigenaarschap.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Marc Lammers

Wat klanten zeggen over
Marc Lammers

Sprekers zoals Marc Lammers

Marc Lammers boeken?