Michael van Praag

Voorzitter Nederlandse Sportraad en bestuurder bij de UEFA

Michael van Praag is een echte duizendpoot. Hij was veertien jaar voorzitter van AFC Ajax tijdens de glorietijden in de jaren ’90 en  elf jaar voorzitter van de KNVB. Tevens verkocht hij als ondernemer Duty Free electronica producten in 17 winkels op Schiphol en 10 andere internationale luchthavens, was hij negen jaar voorzitter van de Raad van Commissarissen bij kledingmerk O’Neill en vervulde hij verschillende posities bij de UEFA. Op dit moment is hij voorzitter van de Nederlandse Sportraad, Vice voorzitter van de UEFA en lid van het bestuur van de Johan Cruyff Foundation.

"Relaties schaden slechts diegene die ze niet heeft"

In 1963 begon Michael van Praag zijn carrière als KNVB scheidsrechter. Zestien jaar lang stond hij iedere week op het veld om wedstrijden te fluiten. Vanaf 1980 ging hij als ondernemer aan de slag waarbij hij Duty Free electronica artikelen verkocht op Schiphol en 10 andere internationale luchthavens. Tot 2006 was hij aan het bedrijf verbonden.

In 1989 werd Michael van Praag voorzitter van AFC Ajax waarmee hij in de voetsporen van zijn vader Jaap van Praag trad. Onder zijn voorzitterschap behaalde Ajax grootse successen en werd in 1995 zelfs de Champions League gewonnen. In de tussentijd raakte hij bij kleding- en schoenenmerk O’Neill betrokken. Van 1998 tot 2007 was hij daar voorzitter van de Raad van Commissarissen. In 2003 nam hij afscheid als voorzitter van Ajax om als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Eredivisie CV aan de slag te gaan.

In 2008 werd hij Bondsvoorzitter van de KNVB en lid van het Executive Committee van de UEFA. Vanaf 2000 vervulde Michael van Praag daar overigens al verschillende functies. Zo was hij jarenlang voorzitter van de Club Competitions committee en nu opnieuw van de Stadion en Veiligheidscommissie. Twee jaar lang was hij ook voorzitter van de UEFA European taskforce, die de contacten tussen de UEFA en Brussel onderhield. Hij is lid van the Board van Team Marketing, de organisatie die voor de UEFA de rechten van de Championsleague en de Europaleague verkoopt. Hij maakte in 2014 indruk in de voetbalwereld om als enige op te staan tegen FIFA voorzitter Blatter, die hij adviseerde zich niet meer kandidaat te stellen. Hiermee werd hij een van de uitdagers van Blatter.

In april 2016 is bij Koninklijk Besluit de Nederlandse Sportraad opgericht. Deze Raad adviseert de Minister en de Regering over de organisatie van de belangrijke sportevenementen die op de Nederlandse sportkalender staan. Michael van Praag is hiervan voorzitter.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Michael van Praag inhuren als spreker?

Michael van Praag heeft niet alleen bij Ajax, de KNVB en de UEFA verschillende functies als voorzitter bekleed, ook is hij jarenlang actief geweest in het bedrijfsleven. Als geen ander weet hij daarom perfect de link te leggen tussen het bedrijfsleven en de topsport. Michael van Praag is een uitstekende en ervaren dagvoorzitter die elke bijeenkomst goed kan leiden en aan elkaar kan praten, dwarsverbanden kan leggen en kan analyseren. In zijn presentaties kan hij door zijn ervaring als Sportbestuurder en entrepreneur boeiend aangeven wat het bedrijfsleven van de sport zou kunnen opdoen en vice versa. Dat hij bijzonder veel bijzondere anekdotes heeft, spreekt voor zich.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Michael van Praag

Wat klanten zeggen over
Michael van Praag

Sprekers zoals Michael van Praag

Michael van Praag boeken?