Rogier Dorsman

Meervoudig Paralympisch en Wereldkampioen zwemmen

Het leven van een topsporter is vaak mooi, maar er zijn dagen in je leven die je nooit vergeet. Rogier Dorsman is een Paralympische zwemmer in de klasse S11 voor blinde en bijna blinde zwemmers. Rogier werd op zijn 12e van de een op de andere dag slechtziend waardoor zijn leven totaal veranderde. In ziekenhuizen constateerde ze dat hij een netvliesziekte als ook een oogzenuwaandoening heeft. Hij moest van school veranderen, kon niet meer zelfstandig fietsen, kon niet meer ‘normaal’ zwemmen, etc. Door deze veranderingen leerde Rogier goed om te gaan met tegenslagen en probeert hij altijd alles van de positieve kant te bekijken met als kroon op zijn werk drie keer Paralympisch Kampioen tijdens de Paralympische Spelen in Tokio in 2021 en vijf keer Wereldkampioen in Funchal in 2022.

"Don't worry, be happy"

Als gewone jongen ging Rogier als 5-jarig kereltje op zwemles. Binnen 1 jaar had hij zijn ABC zwemdiploma’s en werd hij gevraagd of hij wilde komen zwemmen bij de plaatselijke zwemvereniging ZZ&PC De Devel. Op 12-jarige leeftijd werd hij op de een op andere nacht slechtziend waardoor zijn hobby problemen opleverden: hij zwom tegen de kant met een gat in zijn hoofd tot een hersenschudding aan toe. Voor een oplossing werd de KNZB gebeld waarnaar Rogier mocht komen trainen bij het paralympisch team in Zeist. 

Na jaren hard trainen kwam voor Rogier zijn eerste grote toernooi in 2018, het EK in Dublin. Rogier zwom inmiddels in de S12, de slechtziende categorie. Omdat zijn zicht verder achteruit ging, kwam Rogier in april 2019 terecht in de S11, de blinden (en bijna blinden) categorie. In 2019 werd hij in Londen twee keer wereldkampioen en zwom hij twee keer naar het zilver. Met een jaar vertraging mocht Rogier ook zijn droom waarmaken: meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokio. Hij mocht deelnemen op vijf afstanden en werd drie keer Paralympisch Kampioen en twee keer vierde.

De Paralympische Spelen in Tokio smaakten naar meer, waardoor hij lekker blijft zwemmen zolang hij dit leuk vindt. Hij zegt tenslotte altijd: ‘Je moet iets doen wat je leuk vindt. Ik geniet nog elke keer van het zwemmen, dus ik blijf lekker doorgaan met als volgende doel de Paralympische Spelen in 2024 in Parijs.’

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Rogier Dorsman inhuren als spreker?

Rogier heeft een inspirerend verhaal over wat hem overkomen is: op een nacht wakker worden zonder zicht en binnen 3 maanden geen letter meer kunnen lezen. Zijn positiviteit en doorzettingsvermogen is zowel voor jong als oud iets waar veel mensen iets van kunnen leren. Hoe kun je omgaan met zo’n tegenslag? Rogier kan vol overtuiging vertellen dat jezelf terugtrekken en in een hoek gaan kniezen geen juiste keuze is. Zijn positieve instelling van: er gaat dan een deur voor je dicht maar echt een nieuwe deur voor je open: blijf positief, zoek in oplossingen, ervaar dat sport je zoveel meer kan geven!

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Rogier Dorsman

Wat klanten zeggen over
Rogier Dorsman

Sprekers zoals Rogier Dorsman

Rogier Dorsman boeken?