Olivier van de Voort

Paralympisch Wereldrecordhouder op de 100 en 200 m rugslag

Elke Paralympische atleet heeft een speciaal verhaal; je komt niet zomaar op de Spelen. Daar is talent, wilskracht en een goed plan voor nodig. Anders is en blijft het maar een wens. Zwemmer Olivier van de Voort kreeg het voor elkaar. Hij heeft op 11-jarige leeftijd een zwaar paardrij ongeluk mee gemaakt en is daarbij zijn onderbeen verloren. Met een onverstoord doorzettingsvermogen probeert hij ondanks zijn beperking bij de top van de zwemwereld te komen. Als snelste zwemmer ter wereld met een been won hij op het NK een zilveren medaille. Wat deze plak speciaal maakte is dat alle deelnemers twee benen hadden.

"De meest moeilijke weg is niet per definitie de moeilijkste weg!"

Geboren op 2 oktober 1997 in Roermond tijdens een uitzending van zijn ouders naar Vietnam. Als 2-jarige verhuisd van Ho Chi Minh City naar het Friese platteland. Naar school in Elsloo tot zijn 6de waarna Olivier weer met zijn ouders verhuisde naar Indonesië. Op de Nederlands Indonesische School werd hij lid van zwemclub ‘The Sharks’ en zwom hij z’n eerste wedstrijden. Op 9-jarige leeftijd verhuisde hij weer terug naar Elsloo in Friesland. Ondertussen stond zwemmen naast tal van andere sporten centraal in zijn leven. Op 11-jarige leeftijd, net voor de stap naar de middelbare school maakte Olivier een dramatisch ongeluk mee. Olivier werd 3,5 km meegesleurd door een paard waardoor uiteindelijk zijn linker onderbeen geamputeerd moest worden. Na revalidatie en operaties besloot Olivier weer door te gaan met zijn zwemsport. Zwemmen bleek voor hem de beste sport te zijn om zich terug te knokken. Hij begon Nederlandse records te verbreken en nam deel aan zijn eerste WK in 2013. Hard en veel uren trainen, allemaal omdat Olivier een doel voor ogen had: de Paralympische Spelen in Rio. Na een lang gevecht vol hoogte- en dieptepunten zwom Olivier in Rio zijn snelste race met een Zilveren plak als resultaat. Race na race verbrak hij verschillende records waarbij hij momenteel Wereldrecordhouder is van de 100 en 200 meter onderdeel rugslag.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Olivier van de Voort inhuren als spreker?

Olivier van de Voort is een echte doorzetter. Door zijn verhalen ga je niet alleen op het puntje van de stoel zitten, maar ga je ook echt nadenken over jouw eigen mogelijkheden in het leven. Op nuchtere wijze vertelt Olivier hoe hij van uit zijn diepste put is geklommen naar mooie prestaties in de zwemwereld. Hij hoopt zijn publiek op die manier te motiveren en te inspireren.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Olivier van de Voort

Wat klanten zeggen over
Olivier van de Voort

Sprekers zoals Olivier van de Voort

Olivier van de Voort boeken?