Ferry Weertman

Olympisch kampioen open water zwemmen

Adembenemend, bloedstollend spannend, werd het goud of zilver? Een medaille met eeuwigheidswaarde, die zoveel deuren opent, of de frustratie van de verliezer, wiens naam gaandeweg in de vergetelheid raakt? Dat heroïsche gevecht – na twee uur in het water aan de Copacabana – werd echter niet alleen beslist op honderdsten van seconden. Vooral op een subtiel detail, met gigantische gevolgen. Ferry Weertman liet niets aan het toeval over: het feit dat hij in 2016 Olympisch goud won en na 10 kilometer als eerste het finishbord aantikte, kwam omdat hij als enige op dat ‘aantikken’ had getraind. ‘Veel mensen laten zich dingen overkomen, maar als je steeds de vraagt stelt ‘wat kan ik doen om mijn kans op succes en geluk te vergroten?’, kun je jezelf naderhand niets verwijten’, zegt de man die finalist was van Expeditie Robinson 2022.

"Op veel factoren kun je invloed uitoefenen, om de kans op geluk te vergroten"

Ferry Weertman, geboren op 27 juni 1992 geboren in Naarden, maakt in 2010 de definitieve keuze om zich te gaan richten op het openwaterzwemmen. Na twee Europese titels beleeft hij zijn absolute hoogtepunt tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij de gouden medaille op de 10 km wint. Ferry wordt bovendien de eerste openwaterzwemmer die de triple (Olympisch, Wereld- én Europees kampioen) behaalt.

Nadien legt hij zich tevens toe op het werken aan zijn maatschappelijke carrière, volgt de opleiding bedrijfskunde en studeert af aan Business School Notenboom. Ondertussen wordt hij wereldkampioen, Europees kampioen en tijdens de Olympische Spelen van Tokio eindigt hij als zevende. Ferry sluit zich tevens aan bij de atletencommissie van de internationale zwembond, om zich zo in te zetten voor de rechten van de sporter.

In 2022 reikt hij tot de finale van Expeditie Robinson. ‘Het is een spel, maar de topsporter in mij wil áltijd winnen. Je wordt op zo’n eiland enorm uitgedaagd: je moeten eten uit de natuur zien te halen, je eigen slaapplek maken tussen de bomen en verder is er weinig. Wanneer heb jíj voor het laatst 35 dagen niet op je telefoon gekeken? Je hebt héél veel tijd om na te denken en dan is er dat stemmetje dat steeds vaker klinkt: ‘hoe gaat het thuis?’ Doordat je nauwelijks eet, heb je weinig energie en je spaart je krachten voor de proeven. Het is slopend, maar het was zó’n bijzonder avontuur.’

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Ferry Weertman inhuren als spreker?

Ferry Weertman is beschikbaar voor het geven van presentaties, clinics en interviews. Dankzij zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen weet hij u tijdens een clinic zo te motiveren dat u tot het uiterste gaat. Verder spreekt Ferry tijdens zijn presentaties over het maken van keuzes, het belang van innoveren en het werken naar een doel.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Ferry Weertman

Wat klanten zeggen over
Ferry Weertman

Sprekers zoals Ferry Weertman

Ferry Weertman boeken?