Irene Schouten

Drievoudig Olympisch kampioen en wereldkampioen schaatsen

Ze wist altijd wel dat ze talent had. Het bleek vervolgens een kwestie van in jezelf geloven. 2022 werd het jaar van de grote doorbraak voor schaatsster Irene Schouten: alles wat zij aanraakte, veranderde in goud. Nooit eerder was een Nederlandse atleet succesvoller tijdens één Winterspelen. Naast drie gouden medailles in Beijing, won zij het WK Allround. Klein van stuk maar met een mentaliteit van een echte Westfries: een boerendochter met een motor in de benen en een kop van beton. Maar ook puur en ontwapenend. Zoals de innige band met haar moeder, die in 2016 een hersenbloeding kreeg, laat zien.

"Geloof erin, dat is het begin"

Irene Schouten fietste, skeelerde en schaatste op jonge leeftijd al menig clubgenootje voorbij. Sneller, slimmer. Sterker ook, niet fysiek dan wel in de kop. Dat zorgde niet voor gemakzucht. Integendeel. Irene was ambitieus en ze besloot al op jonge leeftijd om haar leven in te richten op de topsport. De feestjes duurden niet te lang – ze belde zelf wel even naar huis of ze opgehaald kon worden als het partijtje lang genoeg had geduurd – er stond immers een ochtendtraining op het programma. Rustdagen kende ze niet en als ze niet moe terugkwam van een training ging ze nog een rondje op de fiets. Op de marathon kwam alles samen voor haar. De strijd met de ander, de natuur maar bovenal met jezelf. Ze genoot ervan. Dit spel beheerst ze tot in de puntjes. Inmiddels gaat ze ook in de geschiedenisboeken aan iedereen voorbij, ze verwees – met haar zesde nationale marathontitel op rij – Atje Keulen-Deelstra naar de tweede plek op de lijst met meest succesvolle schaatssters. Toch bleven de echte successen op de langebaan uit. Tot de Olympische Winterspelen in Beijing. Daar beleefde Irene haar sportieve hoogtepunt, met gouden medailles op de 3000, de 5000 meter en de Mass start. Brons was er op de ploegenachtervolging.

Irene Schouten werd tijdens het NOC*NSF Sportgala 2022 benoemd tot Sportvrouw van het Jaar.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Irene Schouten inhuren als spreker?

Irene is onder andere in te zetten voor het geven van presentaties, interviews, openingen of als afsluiter. Ze heeft een visueel sterke presentatie, ondersteund door veel beelden. Ze neemt je mee in haar verhaal, haar leven. De Westfriese boerendochter die zich ontpopte tot Queen of Beijing, met de wereld aan haar voeten. Maar ze behandelt niet alleen haar successen en sportieve uitdagingen. Veel mensen kennen het verhaal van de familie Schouten door de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’. Een leven dat draait om tulpen en topsport. Als Irene’s moeder Jolanda een hersenbloeding krijgt, verandert alles. Ook over dit ingrijpende en persoonlijke onderdeel van haar leven praat ze openlijk. Irene hoopt dat de mensen die ook in deze situatie zitten, hier energie van krijgen. De krachtige maar nuchtere manier waarop Irene over haar leven vertelt, maken haar prestaties alleen maar indrukwekkender.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Irene Schouten

Wat klanten zeggen over
Irene Schouten

Sprekers zoals Irene Schouten

Irene Schouten boeken?