Joop Zoetemelk

Voormalig wielrenner en winnaar Tour de France

Joop Zoetemelk wordt gezien als één van de beste Nederlandse ronderijders aller tijden. Verder staat Joop bekend als ‘eeuwige tweede’, dit omdat hij vijf keer tweede is geworden in de Tour de France. Gelukkig wist hij de Tour de France wel in 1980 te winnen. Daarnaast is hij tweemaal Nederlands kampioen geworden en is hij op 38 jarige leeftijd nog Wereldkampioen geworden, hiermee is hij de ‘oudste’ Wereldkampioen ooit binnen het wielrennen.

"Parijs is nog ver, er kan nog veel gebeuren!"

Nadat Zoetemelk als amateur in 1968 al goud op de Olympische Spelen had gewonnen (op de 100km ploegenachtervolging) en hij in 1969 de ronde van de toekomst op zijn naam had geschreven kon zijn echte profcarrière beginnen in 1970 bij de ploeg Flandria-Mars. Zijn grootste succes bij deze Belgische ploeg is het winnen van het Nederlands kampioenschap. In 1973 presteerde hij het om voor de tweede maal het Nederlands kampioenschap op zijn naam te schrijven. Er werd echter na dat jaar gedacht dat dit zijn laatste grote overwinning zou zijn. Hij kwam namelijk in 1974 hard ten val en er werd gevreesd voor zijn carrière. In 1975 zou hij het tegendeel bewijzen door onder andere een etappe in de Tour de France te winnen en het eindklassement van Parijs-Nice voor zijn rekening te nemen. Na vijf keer tweede te zijn geworden in de Tour de France schreef hij in 1980 uiteindelijk de Tour de France alsnog op zijn naam. Hierdoor kon hij voorgoed een streep zetten door zijn bijnaam:’de eeuwige tweede’. Een paar jaar later (1985) schreef Joop nog een laatste keer geschiedenis door op 38 jarige leeftijd wereldkampioen te worden in Italië. Hiermee werd hij de oudste wereldkampioen ooit. Twee jaar later sloot hij zijn carrière af door in zijn laatste race de Amstel Gold Race te winnen. Na zijn actieve carrière verhuisd Joop Zoetemelk naar Frankrijk. In 2015 krijgt hij de Fanny Blankers Koen Carrière Prijs uitgereikt tijdens het NOC-NSF Sportgala.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Joop Zoetemelk inhuren als spreker?

Joop Zoetemelk is inzetbaar voor het geven van een presentatie op basis van interview waarbij hij een link kan maken naar thema’s als leiderschap, innovatie en samenwerken. In een interactieve sessie neemt hij u mee in de geschiedenis van het wielrennen maar ook hedendaagse onderwerpen worden toegelicht.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Joop Zoetemelk

Wat klanten zeggen over
Joop Zoetemelk

Sprekers zoals Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk boeken?