Thomas Dekker

Voormalig wielrenner

Voormalig wielrenner Thomas Dekker stond bekend als het grootste talent van Nederland. De Noord-Hollander was één van de beste ter wereld en had een glansrijke carrière voor de boeg. Zo won hij de Tireno – Adriatico in 2006 en de Ronde van Romandië in 2007. Twee jaar later werd bekend dat hij doping had gebruikt. Thomas werd voor twee jaar geschorst en maakte in 2011 zijn comeback. Zijn aanval op het werelduurrecord in 2015 was zijn grootste prestatie waar hij 252 meter te kort kwam om het record te verbreken.

Thomas Dekker werd in het Noord-Hollandse dorpje Dirkshorn geboren. In de jeugd stond hij al bekend als het grote wielertalent en reed hij mee met de verschillende jeugdselecties. In 2004 werd hij bij het WK wielrennen voor beloften zowel bij de tijdrit als de wegwedstrijd tweede. Het jaar daarna werd hij professioneel  wielrenner en reed hij met de Rabobankploeg mee in de Giro d’ Italia. Als derde Nederlander ooit won hij in 2006 de Tireno – Adriatico. Door een virus moest hij dat jaar de Tour de France aan zich voorbij laten gaan. In 2007 won hij de Ronde van Romandië en ook een etappe in de Ronde van Zwitserland. Tijdens de Tour de France dat jaar maakte hij een ijzersterke indruk door voor Michael Rasmussen (die later uit de Tour werd gezet) het kopwerk te verrichten. Met een sterk voorjaar in 2008 maakte hij bij iedereen indruk. Bij de Ronde van Zwitserland bleek Thomas in een vormdip te zitten, dat hij ook niet werd geselecteerd voor de Tour de France. In juli dat jaar kwam door de UCI naar buiten dat er afwijkende bloedwaarden waren gevonden wat kon duiden op het gebruik van verboden middelen. Rabobank en Thomas Dekker gingen per direct uit elkaar maar al snel tekende hij een contract voor twee seizoenen bij Silence-Lotto. Ongeveer een jaar later werd door zijn ploeg naar buiten gebracht dat hij door herbeoordelingen uit 2007 positief had getest op het middel EPO. Door de UCI werd hij voor twee jaar geschorst. In 2011 keerde hij bij verschillende criteriums terug in het Nederland. Maar hij keerde sterker terug in een grote ronde toen hij in 2012 de Ronde van Spanje reed. In 2015 viel hij in Mexico het werelduurrecord aan. Hij kwam echter 242 meter te kort om het record te verbreken. Dit bleek zijn laatste klus als wielrenner want een maand later gaf hij aan om te stoppen. In 2016 was Thomas Dekker te zien tijdens Sportmonologen op De Parade en in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Thomas Dekker inhuren als spreker?

Thomas Dekker is inzetbaar voor het geven van presentaties op basis van interview en wielrenclinics. In zijn presentaties neemt Thomas je mee in de wereld van het wielrennen, de hoge pieken en diepe dalen die hij heeft gekend.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Thomas Dekker

Wat klanten zeggen over
Thomas Dekker

Sprekers zoals Thomas Dekker

Thomas Dekker boeken?