Nico W. Van Yperen

Hoogleraar Psychologie

Nico W. Van Yperen is hoogleraar Sportpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op basis van zijn kennis van onderzoek, onderwijs en mentale begeleiding in de sport schrijft hij columns en blogs, en houdt hij presentaties over de mentale aspecten van sport en presteren. Nico schrijft blogs over onderwerpen als winnen, perfectionisme, negatieve gedachten, teamgeest, veerkracht en ouders.

Nico W. Van Yperen (1960) is na zijn studie Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (1987) gepromoveerd in Nijmegen (1990). Vanaf 1994 is hij weer terug op zijn Alma Mater waar hij in 2004 zijn oratie (of inaugurele rede) hield met als onderwerp “Vlammen en Afbranden”. In het kader van zijn benoeming in 2017 als hoogleraar Sportpsychologie, de eerste in Nederland, hield hij in 2018 een Academische Rede over de Mentale Aspecten van Sport en Presteren. Van Yperen is een gerenommeerd onderzoeker op het gebied van motivatie, stress en presteren in de sport, maar ook in andere prestatiedomeinen zoals werk en onderwijs. Hij weet daarom als geen ander de link te leggen tussen (top)sport en het bedrijfsleven. Hij publiceerde vele wetenschappelijke artikelen in internationale (top)tijdschriften en boeken, en hield talloze lezingen op (inter)nationale wetenschappelijke congressen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen geeft hij onder meer de Engelstalige cursus Sport and Performance Psychology. Eind 2016 lanceerde hij zijn eigen SportScience blog waarin hij zich – net als in zijn presentaties – specifiek richt op het toegankelijk maken van mentale aspecten van sport en presteren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de mentale begeleiding van (top)sporters. Hij kent vele sporten van binnenuit. Zelf is hij als sporter – op een bescheiden niveau – altijd zeer actief geweest, in competitieverband in judo, voetbal, waterpolo, volleybal, tennis, en de laatste jaren golf (handicap 10).

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Nico W. Van Yperen inhuren als spreker?

Nico spreekt over de mentale aspecten van sport en presteren waarbij hij op een aantrekkelijke en toegankelijke wijze de link legt tussen wetenschap en praktijk.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Nico W. Van Yperen

Wat klanten zeggen over
Nico W. Van Yperen

Sprekers zoals Nico W. Van Yperen

Nico W. Van Yperen boeken?