Rintje Ritsma

Bondscoach Nederlands schaatsteam en veelvoudig schaatskampioen

Rintje Ritsma is één van de grootste Nederlandse schaatsers allertijden. Naast zijn vele Wereld- en Europese titels is Rintje ook verantwoordelijk voor de professionalisering in het Nederlandse topschaatsen.

"Inzet en passie zijn bepalend voor je succes"

Rintje Ritsma leerde schaatsen op de natuurijsbaan van Lemmer en op de Zijlroede voor de deur van zijn ouderlijk huis. Al vroeg nam hij les en daarvoor reisde hij elke woensdagavond met de bus van ijsvereniging De Preamkeskouwers naar Thialf. Zijn talent heeft hij waarschijnlijk geërfd van zijn opa die met schaatsen nog wel eens prijzen won als zijn schip in de winter wegens ijs stillag. In de zomer van 1991 werd Rintje voor het eerst in de toenmalige kernploeg gekozen. Nadat hij in 1995 een trilogie behaalde met de Nederlandse, Europese en wereldtitel allround, brak Rintje in de zomer met de schaatsbond. Rintje was het eindeloze getouwtrek met de schaatsbond over betere topsportfaciliteiten zat en dacht zich beter te kunnen voorbereiden in een eigen ploeg. Die gedachte bleek waarheid. In de jaren die volgde werd hij nog drie keer Wereldkampioen en vier keer Europees Kampioen Allround. Daarnaast veroverde Rintje tweemaal zilver en driemaal brons bij de Olympische Spelen van Lillehammer en Nagano. Rintje Ritsma was in de jaren ’90 en ’00 hèt boegbeeld van het Nederlandse schaatsen. Door de populariteit van het schaatsen werd hij naast topsporter een bekende Nederlander. Rintje besluit in september 2008 een punt achter zijn succesvolle topsport carrière te zetten. Na zijn schaatscarrière werd Rintje onder andere technisch directeur bij de bobsleebond en legde hij zich toe op de motor- en watersport. Rintje is sinds enkele jaren actief in de zwaarste motorklasse van Nederland. Rintje Ritsma was de directeur van De Coolste Baan van Nederland. Daarna was hij ook actief als vaste commentator bij de Olympische Spelen in Sotsji. Tijdens de editie van De Coolste Baan van Nederland (2018) is Rintje Ritsma weer toernooidirecteur. Daarnaast is hij sinds 2022 de bondscoach voor de teamonderdelen ploegenachtervolging, massastart en teamsprint.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Rintje Ritsma inhuren als spreker?

In zijn presentatie vertelt Rintje Ritsma inspirerend en open over zijn topsportcarrière. Parallellen met het bedrijfsleven trekt hij als hij vertelt over de voorbereidingen op een topprestatie, motivatie, doorzettingsvermogen, maar ook visie en ambitie. Zijn ervaringen met de eerste commerciële schaatsploeg en de successen van de afgelopen 20 jaar staan centraal in zijn verhaal.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Rintje Ritsma

Wat klanten zeggen over
Rintje Ritsma

Sprekers zoals Rintje Ritsma

Rintje Ritsma boeken?