Tim de Vries

Handbiker

Tim de Vries is handbiker in de H5-klasse. In deze klasse behoort Tim tot de absolute wereldtop. De Vinkevener won in 2015 de wereldbeker en plaatste zich voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar werd hij als beste Nederlander 4e op de tijdrit. Tijdens de wegwedstrijd kreeg hij een lekke band en viel buiten de medailles. Van 2012 t/m 2015 werd Tim viermaal achtereenvolgens Nederlands kampioen tijdrijden en in 2015 eveneens Nederlands kampioen tijdens de wegwedstrijd.

"Laat je lichamelijke beperking geen mentale beperking zijn"

Ten gevolge van een trampoline-ongeval in mei 1997 is Tim zijn linker onderbeen inclusief knie verloren (knie-ex articulatie). Trampoline springen deed hij destijds als sport en had net zijn debuut gemaakt in de A-klasse. Dit is de hoogste klasse waarin hij het moest opnemen tegen de absolute top. Na zijn ongeval heeft Tim beide schouders onder zijn revalidatie gezet en na 1.5 week kon hij het ziekenhuis verlaten. Vanuit huis kon hij zijn revalidatie voortzetten en in augustus 1997 liep hij op een prothese. Datzelfde jaar haalde hij ook nog zijn rijbewijs. Hij belandde in de sportschool omdat hij toch zijn conditie op pijl wilde houden. Hier had hij veel plezier in maar was eigenlijk toch op zoek naar een meer competitieve sport. Dit vond hij in roeien in 2005. Na een korte roeicarrière maakte Tim in september 2010 de keuze om te gaan handbiken. In april 2011 wordt hij uitgezonden naar zijn eerste Worldcup in Sydney. Daar behaalt hij zowel op de tijdrit als de wegwedstrijd een 5e plaats. Dit is voldoende om gekwalificeerd te worden voor de Wereldkampioenschappen Paracycling in Denemarken later dat jaar! Tim was Nederlands kampioen tijdrijden van 2012 t/m 2015. Tevens behaalt hij na succesvolle Worldcups in 2013 zijn eerste bronzen WK-medaille op de tijdrit. In 2015 weet Tim als eerste H5 handbiker het wereldbekertoernooi te winnen. Als gevolg van deze goede resultaten kwalificeerde hij zich voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro! Tijdens de spelen was Tim op de tijdrit de beste Nederlander maar eindigde hij net buiten het podium. Tijdens de wegwedstrijd kreeg hij in de finale een lekke band en verloor daardoor zijn tweede positie en eindigde uiteindelijk als negende. In 2017 maakte Tim een langgekoesterde droom waar. Na jaren concurreren met Alessandro Zanardi is het Tim ditmaal in Zuid-Afrika gelukt de wegwedstrijd te winnen tijdens het Wereldkampioenschap. Daarmee kroonde hij zichzelf voor het eerst tot wereldkampioen. De dag ervoor was Tim al in de buurt om wereldkampioen te worden op de tijdrit, maar daar pakte hij op 2,6 seconden van Zanardi de tweede plaats. Het ultieme doel van Tim werd werkelijkheid toen hij op de Paralympische Spelen van Tokyo 2021 een bronzen medaille wist te veroveren.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Tim de Vries inhuren als spreker?

Tim is beschikbaar voor presentaties, interviews of tafelgesprekken. Met zijn kenmerkende enthousiasme en positiviteit vertelt hij over zijn carrière. De ups & downs, het omgaan met tegenslagen, grenzen verleggen en de wil om te winnen.  Zijn uitspraak ‘Laat je lichamelijke beperking geen mentale beperking zijn’ is zijn lijfspreuk en hij deelt dit graag met iedereen in de hoop dat men daar baat bij kan hebben.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Tim de Vries

Wat klanten zeggen over
Tim de Vries

Sprekers zoals Tim de Vries

Tim de Vries boeken?