Tim Koning

Auteur van ‘De Talentformule’ en sport- en prestatiepsycholoog

“Wat is talent? Wat roept talent bij mij op? Wat wil en kan ik? En wat maakt dat ik de dingen die ik leuk vind blijf doen? In zijn zoektocht kwam Tim via de Vrije School, de Johan Cruyff University en de Universiteit van Amsterdam uit bij zijn passies: de ontwikkeling van mensen en sport.

Plezier is de brandstof voor continuerende prestaties, wanneer je weet uit welke bronnen jij plezier haalt dan weet je ook wanneer je op de ‘juiste’ plek zit en dat gaat vaak op gevoel. Plezier zonder uitdaging is frivoliteit, uitdaging zonder plezier is een sleur. Wanneer wij de controle durven loslaten, komt er ruimte voor groei.” Plezier is tastbaar te maken en kan daarmee gefaciliteerd worden. Het zorgt voor een vermindering van stress, beter omgaan met tegenslagen én betere prestaties op de lange termijn.

Tim is auteur van het boek ‘De Talentformule‘, dat uitgegeven is in mei 2021. Daarin ligt een centrale rol voor plezier bij talentontwikkeling. In zijn werkzaamheden is hij op verschillende niveaus bezig, van het begeleiden van individuen en teams tot aan het schrijven en implementeren van beleid binnen verenigingen en/of bonden. Dat alles binnen het thema talentontwikkeling.

"Sometimes you have to sacrifice current performance for future benefit"

Hoe mensen zich voelen, gedragen en wat ze denken heeft Tim altijd enorm gefascineerd. Niet zo gek, met een vader die (klinisch) psycholoog was. Al van kinds af aan had Tim de drang om het beste uit zichzelf te halen – hij had vaak vrienden en vriendinnen waarvan hij veel kon leren en daagde zichzelf uit op het gebied van sport en school. Tijdens zijn studie combineerde hij de colleges met zijn eigen onderneming en verslond hij boeken en artikelen die gingen over de beste versie van jezelf worden. Hij focuste zich op prestaties en doelen. Tim was altijd op zoek naar meer.

Nadat zijn vader in 2016 overleed, viel hij in een gat. Dat hij zijn liefde en erkenning nu moest missen, kwam als een mokerslag. Onbewust begon hij dat gemis op te vullen met erkenning uit andere externe factoren – Tim focuste zich op zijn werk, bouwde aan een sterk netwerk en probeerde er alles aan te doen om niet te hoeven dealen met de realisatie dat de erkenning van zijn vader nooit meer terug zou komen. Totdat Tim zich besefte dat de erkenning die zijn vader hem gaf, allang in hem zelf zat. Dat zijn vader hem herinnerde aan de kracht, vaardigheden, talenten en mogelijkheden die hij in zich had.

De afgelopen jaren heeft Tim zichzelf binnenstebuiten gekeerd en heeft hij ontdekt dat alle liefde, erkenning en waardering die hij van zijn vader kreeg, er was voor wie hij is als mens. En dat-ie er altijd zal blijven. Ook nu hij er niet meer is, als hij niet presteert, geen naam maakt, niet zijn best doet en niet streeft naar meer. Die ontdekking geeft Tim elke dag rust. Hij wil daarom ook niks liever dan anderen helpen om zichzelf te leren kennen, hen te leren hun focus naar binnen te richten en zichzelf te accepteren voor wie ze zijn. Zodat ze net als Tim kunnen voelen, dat wie of wat je ook ontvalt – of dat een dierbare is, je werk, succes of een prestatie – je altijd goed genoeg en compleet bent.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Tim Koning inhuren als spreker?

Tim Koning heeft door zijn achtergrond in het onderwijs en de sport inzichten gekregen over die de mens helpen bij hun ontwikkeling. In zijn onderzoek stuitte hij, per toeval, op de factor plezier, een begrip dat wijdverspreid geaccepteerd is en mede daardoor vaak weinig bewuste aandacht krijgt. In zijn presentatie brengt hij de wetenschap en praktijk samen om jou (vanuit iedere rol) bewust vanuit plezier te presteren. Want als je daartoe in staat bent dan wordt moeten – willen en presteer je binnenuit. Wil je op een duurzamere wijze prestaties leveren? Kies er dan voor om vanuit plezier te presteren.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Tim Koning

Wat klanten zeggen over
Tim Koning

Sprekers zoals Tim Koning

Tim Koning boeken?