Tom Dumoulin

Voormalig wereldkampioen wielrennen en analist

Tom Dumoulin is een Nederlandse professionele wielrenner en staat bekend om zijn indrukwekkende prestaties in zowel tijdritten als etappewedstrijden. Dumoulin brak internationaal door in de individuele tijdrit tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar hij de zilveren medaille won. Zijn meest opmerkelijke prestatie kwam echter tijdens de Giro d’Italia van 2017, waar hij als eerste Nederlander ooit het algemeen klassement wist te winnen. Zijn vermogen om zowel in de bergen als tegen de klok te presteren, heeft hem tot een van de meest veelzijdige en gerespecteerde wielrenners van zijn generatie gemaakt. Tegenwoordig werkt Tom als wieleranalist bij NOS Studio Sport.

Al op jonge leeftijd ontwikkelde Tom talent voor wielrennen. In 2007 maakte hij de overstap naar de juniorenklasse en begon hij op te vallen met sterke prestaties in tijdritten. Zijn doorbraak naar de professionele wielerwereld kwam in 2012, toen hij lid werd van de opleidingsploeg van Team Argos-Shimano, dat later Team Sunweb werd.

Dumoulin’s potentieel werd snel duidelijk en hij begon zich te specialiseren in tijdritdisciplines. Hij behaalde verschillende podiumplaatsen in grote internationale tijdritwedstrijden en etappekoersen. Zijn eerste Olympische ervaring kwam in 2016 tijdens de Spelen in Rio de Janeiro, waar hij deelnam aan de individuele tijdrit. Met een indrukwekkende prestatie wist Dumoulin zich te onderscheiden en de zilveren medaille te bemachtigen. Zijn grootste triomf kwam een jaar later, in 2017 schreef Tom geschiedenis door de Giro d’Italia te winnen. Deze overwinning maakte hem de eerste Nederlander die de Giro D’Italia wist te winnen. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio, stond Dumoulin opnieuw aan de start van de individuele tijdrit. Dumoulin slaagde er opnieuw in om een zilveren medaille te behalen.

In januari 2021 nam Tom een pauze van enkele maanden om zich volledig te focussen en zich toe te werken naar de Olympische Spelen in Tokio waar hij uiteindelijk zilver won na een ijzersterke tijdrit. Tom beëindigde in 2022 definitief zijn wielercarrière. In het voorjaar van 2023 maakte hij zijn debuut als wieleranalist bij NOS Studio Sport.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Tom Dumoulin inhuren als spreker?

Met zijn onberispelijke professionaliteit en vriendelijke uitstraling is Tom een gewilde spreker. Hij deelt graag zijn unieke inzichten in de wereld van het professionele wielrennen, zijn ervaringen op topniveau, en hoe hij omgaat met de druk en verwachtingen die bij het vak komen kijken. Zijn lezingen zijn inspirerend en motiverend, met waardevolle lessen over teamwork, discipline en de kracht van het volgen van je dromen. Met Tom als spreker ben je verzekerd van een boeiende en onvergetelijke ervaring. Zijn verhaal zal niet alleen wielrenfans aanspreken, maar een breder publiek inspireren om het beste uit zichzelf te halen en hun doelen na te streven, hoe uitdagend ze ook mogen zijn. Daarnaast geeft Tom op enthousiaste en motiverende wijze fietsclinics. 

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Tom Dumoulin

Wat klanten zeggen over
Tom Dumoulin

Sprekers zoals Tom Dumoulin

Tom Dumoulin boeken?