Annette Gerritsen

Olympisch medaille winnares schaatsen

Op 16 februari 2010 klapt Annette Gerritsen snoeihard onderuit in de eerste bocht van haar Olympische 500 meter. Een droom valt in duigen. Met geloof en vertrouwen in eigen kunnen revancheert ze zich twee dagen na de val met een zilveren medaille, op slechts 0,02 van goud! Tijdens het NK in 2009 werd ze bij het NK afstanden Nederlands kampioen op de 500, 1000 èn 1500 meter. Een prestatie die één keer eerder was behaald door een schaatsster op deze afstanden. Een rode draad in haar carrière is dat zij haar keuzes op gevoel maakt. Vandaag de dag doet ze dat nog steeds of het nu gaat om teamkeuze, voeding, fysieke inspanning of een commerciële uitdaging zoals haar rol als analist bij de NOS tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.

"Shoot for the moon. Even if you miss, you'll land among the starts"

Zodra Annette kan lopen krijgt ze dubbele ijzertjes onder en is ze meteen verkocht. Als A-junior komt Annette in Jong Oranje (JO) samen met toppers als Ireen Wüst en Sven Kramer. De ploeg wordt de meest succesvolle JO lichting tot dan toe. Ze mag als junior het WK sprint en enkele World cups bij de Senioren meerijden. Haar echte doorbraak komt in seizoen 2007-2008 als zij in een kolkend Thialf haar eerste medaille behaalt op het WK sprint. Het smaakt naar meer en dat jaar wordt ze derde op zowel de 500 meter als de 1000 meter op de WK afstanden in Nagano. Tijdens de jaren die volgen is ze een vaste klant op het podium bij de World cups op de 500 en 1000 meter. In Vancouver in 2010 wint ze haar mooiste prijs, een Zilveren Olympische medaille!

In april 2010 begint Annette samen met Marianne Timmer en Margot Boer haar eigen schaatsploeg. Het is het eerste schaatsteam dat volledig bestaat uit vrouwen! Helaas duurt het maar even, want in oktober scheurt Annette haar hamstring en begint aan een revalidatie van twaalf weken. In februari 2011 maakt ze haar internationale comeback met een zilveren medaille tijdens het WK sprint in Heerenveen. In 2012 besluit ze terug te keren naar Jac Orie. Er is dan echter nog geen sponsor voor de ploeg. Voor het gesprek met Danone Activia maakt Annette een promotiefilmpje over de vrouwen schaatsploeg. Het valt erg in de smaak bij de sponsor en vanaf dan kleuren de dames van Orie Activia groen! Helaas krijgt Annette de ziekte van Pfeiffer waardoor het Olympisch jaar in het water valt. Toch gaat ze naar de Olympische Spelen van Sotsji in 2014. Niet als schaatsster, maar als analiste bij de NOS.

Tijdens de World Cup in Heerenveen op 11 december 2016 maakt zij bekend per direct te stoppen met topsport. Een nieuwe blessure aan haar knie maakt topsport op het hoogste niveau onmogelijk. Daarmee valt ook haar droom, Goud op de Olympische Spelen in Korea 2016, in duigen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Annette Gerritsen inhuren als spreker?

Annette Gerritsen is beschikbaar voor presentaties, als dagvoorzitter en voor interviews. Tijdens haar presentaties spreekt ze over haar weg naar een volwassen topsportster. Hoe ze geleerd heeft doelen te stellen, zichzelf hierin heeft ontwikkeld en erachter kwam dat schaatsen zoveel meer is dan alleen “zo snel mogelijk een rondje schaatsen”. Over hoe belangrijk het is dat je iemand tegenkomt in je carrière die in je gelooft en je mogelijkheden ziet. En ze spreekt over ‘boven jezelf uitstijgen’ en ‘omgaan met tegenslagen’.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Annette Gerritsen

Wat klanten zeggen over
Annette Gerritsen

Sprekers zoals Annette Gerritsen

Annette Gerritsen boeken?