Bram Som

Voormalig atleet en performance coach

Het hoogtepunt van Bram’s carrière was het winnen van de Europese titel op de 800m in 2006. Tijdens zijn carrière liep hij wedstrijden op het hoogste niveau wat resulteerde in twee Olympische deelnames, zevende van de wereld (2010) en 11 nationale titels. Op dit moment brengt Bram zijn ervaring en kennis over op de jeugd bij AFC Ajax en is hij de meest gevraagde tempomaker voor de 800m bij de internationale baanwedstrijden. Daarnaast is hij de coach van enkele Afrikaanse topatleten.

"''Ever change a winning team''"

Als junior ontdekte Bram zijn talent voor de 800m en nam hij deel aan verschillende internationale toernooien. Zijn doorbrak kwam in 2000 toen hij zich als eerstejaars senior directe kwalificeerde voor de Spelen van Sydney. Een jaar later dook hij voor het eerst onder de magische grens van 1.44 tijdens de Golden League van Monaco. Tijdens de Spelen van Sydney in 2004 bereikte Bram de halve finale.

Bram’s grootste succes volgde in 2006 waar hij bij het EK de gouden medaille op de 800m wist te winnen. Vijf dagen na zijn Europese titel verbeterde hij het stokoude Nederlands record van Rob Druppers en zette het nieuwe record op 1.43,45.

In de jaren die volgden bereikte hij de finale van het WK in 2009 en de halve finale tijdens het WK van 2011. In 2012 was het grootste doel voor hem de Olympische Spelen. Hij legde de lat echter zo hoog dat hij in aanloop naar het seizoen zijn hamstring scheurt en de Spelen niet haalde.

Op dit moment is Bram de meest gevraagde tempomaker bij de Diamond League wedstrijden. Hij loodst vele topatleten op de middellange afstand naar recordtijden. Daarnaast is hij aan de slag gegaan als performance coach bij Ajax en coach hij verschillende Afrikaanse lopers, waaronder de zilveren medaille winnares op het WK atletiek 1500m Faith Kipyegon.

Afgelopen jaar was Bram één van de deelnemers aan het programma Expeditie Poolcirkel. Hij bereikte de finale maar wist daarin net niet te winnen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Bram Som inhuren als spreker?

Bram vertelt vol passie over 12 jaar topsport en wat de topsport hem heeft opgeleverd. Vallen en opstaan, grenzen verleggen en grenzen te hoog leggen. Tijdens een clinic laat Bram je met veel enthousiasme en vakmanschap voelen wat het is om topsporter te zijn en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Bram Som

Wat klanten zeggen over
Bram Som

Sprekers zoals Bram Som

Bram Som boeken?