Michel Butter

Marathonloper

Michel Butter is met zijn tijd van 2:09.58 één van de snelste Nederlandse marathonlopers aller tijden. Echter staat Michel vooral bekend als een tactische loper die in staat is een marathon te lezen. In het voorjaar van 2012 weet hij in de snikhete Boston Marathon een zevende plaats te behalen. Op 5 november 2017 – nota bene op de dag van zijn 32ste verjaardag – loopt Michel in New York de beste marathon uit zijn carrière door tot het einde toe mee te strijden en uiteindelijk als zesde te eindigen.

"Leef voor je doelen. Focus je op het proces."

Michel Butter (1985) is een Nederlandse marathonloper die zich aanvankelijk richtte op de middellange en lange afstanden (1500m – 10.000m), veldlopen en later toelegt op de marathon. Michel is een toegewijde sporter. Zijn leven bestaat uit beter worden en groeien als atleet, daar geniet hij van. In 2007 maakt Michel zijn definitieve doorbraak naar de nationale top door op drie verschillende nationale kampioenschappen titels te behalen. Daarna zou Michel nog meerdere titels winnen op alle langeafstandsnummers in de atletiek. In het voorjaar van 2011 wint Michel zijn debuutmarathon in Utrecht. Grote delen van zijn hardloopbestaan brengt hij door in Kenia, ver weg van zijn gezin, om samen te leven en te trainen met de beste langeafstandslopers ter wereld. Zijn internationale doorbraak volgt in 2012 door in een snikhete Boston Marathon als zevende te eindigen en in het najaar de magische grens van 2 uur en 10 minuten te doorbereken (2:09.58). De marathonloper plaats zich hiermee voor de Wereld Kampioenschappen in Moskou, maar daar slaat op 17 augustus 2013 het noodlot toe. Michel moet uitstappen met een stressfractuur waarna een lange revalidatieperiode volgt. Samen met zijn coach knokt Michel zich terug, zowel fysiek als mentaal. De Amsterdam Marathon in 2015 moet het sluitstuk worden van een lang proces, met een comeback van Michel aan de top en een kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2016 als beloning. In een regenachtige wedstrijd komt Michel acht seconden tekort op de Olympische limiet van 2:11.00. De teleurstelling is groot, maar Michel steeg naar eigen zeggen op die dag boven zichzelf uit en typeerde het als misschien wel zijn mooiste marathon ooit. Regisseur Geertjan Lassche maakte er een bloedstollende documentaire over. In 2017 loopt Michel in New York de marathon van zijn leven. Hij loopt een tactisch ijzersterke wedstrijd en weet zich voortdurend terug te vechten aan de kop. De marathonloper draait na 25km zelfs als eerste First Avenue op en doet daarna volop mee in ‘s werelds grootste marathon. Michel eindigt uiteindelijk als zesde. Het was een dag waarop alle opofferingen de moeite waard werden.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Michel Butter inhuren als spreker?

Hardlopen is booming en Michel Butter is bij uitstek een expert als het gaat om training, voeding, mentale aspecten, wedstrijdvoorbereidingen, etc. Michel is een topsporter pur sang en vertelt graag over persoonlijke ontwikkeling, eigenaarschap, vitaliteit, doorzettingsvermogen, focus en plezier. Michel is gepassioneerd van hardlopen en dat is dan ook wat hij het liefste doet. Na een uurtje met mensen te hebben gesproken neemt hij hen graag mee in één van zijn trainingen in de buitenlucht. Met als doel dat mensen met een energiek gevoel naar huis gaan.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Michel Butter

Wat klanten zeggen over
Michel Butter

Sprekers zoals Michel Butter

Michel Butter boeken?