Bram Tankink

Voormalig wielrenner

Als professioneel wielrenner werd Bram Tankink vooral bekend als ‘The Tank’, de onuitputtelijke knecht die met volle toewijding zijn kopmannen ter dienst stond. Tussen 2001 en 2018 reed hij voor ploegen als Quickstep, Rabobank en LottoNL – Jumbo. Hij reed in totaal negen keer de Ronde van Frankrijk. Zijn laatste jaren was hij de wegkapitein die de ploeg verbond en de lijnen uitzette in het veld. Naast topsporter is Bram betrokken bij projecten gericht op duurzame energie.

"Zonder wrijving geen warmte"

Bram Tankink, bij veel wielerliefhebbers ook bekend als ‘The Tank’, was professioneel wielrenner van 2001 – 2018. Zijn carrière begon bij Domo – Farm Frites in 2001. Hier had hij een profcontract verdiend nadat hij in 2000 twee wedstrijden, Rund um Köln en het NK voor beloften had gewonnen en ook internationaal opviel. Op persoonlijk gebied kreeg Bram enkele tegenslagen te verwerken waaronder het verlies van zijn vader. Hij wist zich hier doorheen te worstelen en wijdde zich volledig toe aan het wielerbestaan. Als prof leerden de mensen hem vooral kennen als de altijd grappige goedlachse renner met zijn positieve kijk op de koers en het leven. In 2005 reed Bram voor het eerst mee in de grootste wielerronde van het jaar: de Tour de France. Deze reed hij in totaal acht keer uit voor verschillende ploegen. In 2008 maakte hij de overstap naar Rabobank, zijn nieuwe ploeg waar hij tot het einde van zijn carrière bleef en zich ontwikkelde tot een vaste waarde als wegkapitein. In 2018 eindigde hij zijn loopbaan op 40 jarige leeftijd bij de inmiddels tot LottoNL – Jumbo omgevormde ploeg. Bram is naast voormalig topsporter een family man met een nuchtere en vaak humoristische kijk op het leven. Afgelopen jaar verscheen over hem het boek Tank die hij hoofdzakelijk zelf schreef, met Ralph Blijlevens als co-auteur. Verder heeft Bram na zijn wielercarrière een nieuwe carrière opgebouwd in de duurzame energie. In 2017 reisde hij naar Nepal met een groep investeerders en ondernemers om off-grid solar mogelijkheden te onderzoeken in de Himalaya. Dit leidde tot de oprichting van ORE dat investeert in off-grid solar en waterpompen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Bram Tankink inhuren als spreker?

Bram accepteerde al vroeg in zijn carrière dat hij niet tot het selecte groepje beste wielrenners hoorde en heeft daardoor juist balans kunnen vinden tussen zijn topsportcarrière en het familie leven. Hiermee heeft hij zijn belangrijkste doelstelling het ontdekken van de wereld kunnen verwezenlijken. Op humoristische wijze en ontwapenende nuchterheid weet Bram zijn anekdotes te vertellen over het leven als profwielrenner en dit te combineren met alledaagse thema’s.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Bram Tankink

Wat klanten zeggen over
Bram Tankink

Sprekers zoals Bram Tankink

Bram Tankink boeken?