Luuk Veltink

Veteraan-en Pararoeier voor TeamNL

In 2008 is Luuk Veltink betrokken geweest bij een ‘friendly fire’ incident in Afghanistan, waarbij als gevolg collega soldaat Marc van der Kuilen beide benen moet missen. Luuk heeft daar nooit met iemand over kunnen praten. Totdat tien jaar na het incident Marc van der Kuilen een boek uitbrengt waarin ook het verhaal van Luuk wordt verteld.
Na een eenzijdig motorongeluk in 2011, waarbij een verlamde arm het blijvende gevolg is, begint Luuk zijn revalidatie. Dankzij sport komen er weer nieuwe doelen op zijn pad, met als hoogtepunt het WK Roeien 2019 in Linz-Ottenheim.

"My dark days made me strong, or maybe I was already strong, and they made me prove it"

Luuk kwam snel op binnen Defensie en werd als infanterist binnen de pantserinfanterie in 2007 uitgezonden naar Afghanistan. Na een jaar op missie te zijn, raakte Luuk betrokken bij een ‘friendly fire’ incident. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het beschieten en verwonden van collega soldaat Marc van der Kuilen, met als gevolg dat Marc beide benen moet missen. Er volgt geen strafrechtelijke vervolging. Na thuiskomst spreekt Luuk hier met niemand meer over. In 2011 heeft hij een zeer ernstig motorongeluk in Duitsland, wat resulteert in een gebroken rug en een verlamde arm. Doordat Luuk vooral thuis zit en met niemand kan praten over zijn verleden, begint het in zijn hoofd te malen. Er wordt een gesprek met een psycholoog gepland en Luuk komt in een langdurig traject terecht. In 2018 komt voormalig collega militair Marc van der Kuilen naar buiten met het verhaal in zijn boek ‘Lucky Shot’. Dit geeft Luuk de mogelijkheid om ook zijn kant van het verhaal openbaar te maken. Eind 2018 neemt Luuk deel aan de Invictus Games in Sydney, waar de zilveren medailles worden behaald bij het indoor-roeien en op de 1500 meter hardlopen. De mooiste prestatie van het toernooi is de bronzen medaille bij het zeilen, die Luuk samen met Marc weet te behalen. In 2019 mag Luuk uitkomen op het WK in Oostenrijk in de paralympische vier-mans boot van Team NL. Voor het eerst sinds een lange tijd is hij terug op het hoogste niveau. De elfde plek is nog niet genoeg voor plaatsing voor de Paralympische spelen in Tokyo in 2020, maar er zullen nog kansen volgen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Luuk Veltink inhuren als spreker?

Luuk is een rustig en inspirerend persoon die met zijn unieke levensverhaal mensen echt weet te raken en inspireren. In zijn kwetsbare verhaal verschuilen tal van levenslessen en leermomenten die hij op een indrukwekkende wijze weet over te brengen. Als oud militair en professioneel atleet weet Luuk vanuit een uniek standpunt zijn verhaal te brengen, die ieder persoon aangrijpt. Het tonen van veerkracht, doorzettingsvermogen en doelen stellen zijn thema’s die veelvuldig naar voren komen.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Luuk Veltink

Wat klanten zeggen over
Luuk Veltink

Sprekers zoals Luuk Veltink

Luuk Veltink boeken?