Shona Shukrula en Franca Overtoom

Scheidsrechter en Assistent-scheidsrechter

Het vrouwenvoetbal zit al jaren in de lift, maar vrouwelijke arbitrage in het mannelijke vaderlandse profvoetbal was tot voor kort nog geen vanzelfsprekendheid. Shona Shukrula en Franca Overtoom zijn geschiedenis aan het schrijven én nog niet klaar met hun baanbrekend werk. ‘We hebben dromen, maar we werken van wedstrijd naar wedstrijd.’ Sinds 2017 zijn zij actief als FIFA-internationals en reizen zij samen door Europa om interlands te leiden. Daarnaast combineren zij hun topsportcarrière met een maatschappelijke loopbaan als Officier van Justitie bij het Openbaar Ministerie en als tandarts bij Defensie. Klein van stuk, groots in hun daden.

"Met heel hard werken kunnen we alles mogelijk maken, ook al zijn anderen niet eerder op die positie gekomen"

Shona Shukrula (1991) komt uit Alkmaar en is sinds 2009 scheidsrechter bij de KNVB. In de afgelopen tien jaar heeft zij de nodige promoties gemaakt waardoor zij nu als enige vrouwelijke scheidsrechter actief is in de tweede en derde divisie. Daarnaast is zij de enige vrouwelijke vierde official in het Betaald Voetbal en staat zij sinds 2017 op de FIFA-lijst. Zij droomt ervan om later wedstrijden ook te leiden in het betaald voetbal. Tevens studeerde Shona in 2014 af aan de VU na de master Strafrecht behaald te hebben en is zij werkzaam bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland in de functie van Officier van Justitie.

Franca Overtoom (1991) komt uit Obdam en is in 2012 begonnen als scheidsrechter bij de KNVB. Nadat zij in 2017 de keuze heeft gemaakt zicht te richten op de rol van assistent-scheidsrechter, debuteerde zij in 2018 in de eerste divisie. Inmiddels is ze op dat niveau van vaste waarde. In het vrouwenvoetbal is Franca tegelijkertijd met Shona toegetreden tot de FIFA-lijst, waardoor zij samen regelmatig wedstrijden leiden in het buitenland. Naast haar sportcarrière is zij sinds april 2020 werkzaam als tandarts bij de Koninklijke Marine. Franca Overtoom is de eerste vrouwelijke official ooit op het hoogte niveau in het betaald voetbal in Nederland. Ze werd op zondag 21 november 2021 aangesteld als assistent-scheidsrechter bij het eredivisieduel Go Ahead Eagles – FC Groningen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Shona Shukrula en Franca Overtoom inhuren als spreker?

Shona en Franca geven een inkijkje in hun leven als vrouwelijke arbiters in de mannenvoetbalwereld. Zij nemen het publiek mee in hun weg naar de top, met daarbij de hoogte- en de dieptepunten die zij tegengekomen zijn. ‘Want tegenslagen hebben we genoeg ondervonden’. De vrouwen vertellen hoe zij hun topsportcarrière in Nederland en bij de FIFA combineren met veeleisende maatschappelijke banen, waarmee zij laten zien dat met hard werken en voldoende motivatie álles te bereiken is.

De vrouwen hebben een enorme drive. Het is realistisch om te denken dat over enkele jaren een eredivisiewedstrijd bij de mannen wordt geleid door scheidsrechter Shona Shukrula en assistent-scheidsrechter Franca Overtoom. ‘Franca heeft haar debuut reeds gemaakt en ik zou ooit de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de eredivisie willen zijn.’

Ze vormen nu al een inspiratiebron voor jeugd. Shona: ‘Wij krijgen berichten van jonge meiden die ook willen wat wij doen. Iedereen die we kúnnen beïnvloeden, is al mooi, maar niet een doel op zich. Wij zijn sportvrouwen en tevens gefocust op onze eigen carrière, maar als wij jongens of meiden, van welke komaf dan ook, inspireren om ook scheidsrechter te worden, is dat geweldig.’

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Shona Shukrula en Franca Overtoom

Wat klanten zeggen over
Shona Shukrula en Franca Overtoom

Sprekers zoals Shona Shukrula en Franca Overtoom

Shona Shukrula en Franca Overtoom boeken?