Stephan Veen

Voormalig hockeyinternational en bankier

Stephan Veen kwam ruim 12 jaar uit als hockeyinternational en maakte als aanvoerder de meest succesvolle jaren ooit in het mannenhockey mee. In de Olympisch finale in 2000 in Sydney maakte hij alle drie de doelpunten en de beslissende strafbal. Tijdens zijn topsportcarrière volgde hij een universitaire studie bedrijfseconomie die hem naast een geslaagde maatschappelijke carrière ook nieuwe uitdagingen in de sportwereld bracht. Zo nam Stephan als bestuurslid deel aan het Olympisch Plan 2028, was hij drie jaar coach van hoofdklasse club Schaerweijde Heren en bekleedt hij momenteel de functie bestuurslid Tophockey bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.

"Succes begint bij jezelf en maak je samen"

Hij mocht dan wel zoon van een profvoetballer en kleinkind van een Oekraiense turnkampioene zijn; als kind was Stephan klein van stuk en fysiek niet de sterkste. Deze situatie leerde hem juist zijn sterke punten te ontwikkelen. Al op jonge leeftijd bleek Stephan over een enorme snelheid, techniek en creërend vermogen te beschikken. Dit bracht hem een debuut in het Nederlands hockeyelftal op 18-jarige leeftijd. Een jaar later werden Stephan en zijn team in Lahore Wereldkampioen en na een periode van stilzwijgen werd het team in 1996 zelfs Olympisch Kampioen. Er zouden in de jaren hierna nog vele titels volgen met als hoogtepunt een nieuwe Olympische titel in 2000. Hierin scoorde Stephan Veen in totaal drie doelpunten en maakte hij de beslissende strafbal. Stephan kreeg de aanvoerdersrol en ontwikkelde sterke leiderschapskwaliteiten die hem ook later in het bedrijfsleven goed van pas zouden komen. Na zijn topsportcarrière werkte Stephan zich op van management trainee tot directeur van de Rabobank. Later combineerde de oud-hockeyer zijn managementkennis met zijn ervaringen als topsporter in bestuursfuncties bij Olympisch Plan 2028 en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. In zijn vrije tijd staat Stephan nog steeds graag op het hockeyveld om zijn kinderen te coachen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Stephan Veen inhuren als spreker?

Stephan Veen heeft ruimschoots ervaring in zowel het sport- als bedrijfsleven. ‘Succes begint bij jezelf en maak je samen,’ is zijn persoonlijk motto en tevens de titel van het vernieuwende talentenplan dat hij recent (mede-) vervaardigde voor de KNHB. Presentaties van Stephan draaien om onderwerpen als presteren onder druk, talentontwikkeling, cultuur, zelfredzaamheid, leiderschap, het verleggen van grenzen en werken in teams onder druk. In zijn inspirerende en motiverende verhaal brengt Stephan de raakvlakken en verschillen van de topsport en het bedrijfsleven heel dicht bij elkaar.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Stephan Veen

Wat klanten zeggen over
Stephan Veen

Sprekers zoals Stephan Veen

Stephan Veen boeken?